Spoj tradicionalne dalmatinske kuhinje i suvremenog pristupa, održivost i beskompromisna kvaliteta – recept je koji je splitski restoran Makarun doveo do prvog velikog jubileja. Kada je prije deset godina otvorio svoja vrata u Marulićevoj ulici, postavljanje standarda u domaćoj visokogastronomskoj sceni bio je san, a sada je postao stvarnost. Povodom značajnog jubileja, Makarun je priredio proslavu koja je spojila sve ono što ga čini različitim od konkurencije – vrhunsku gastronomiju, umjetnost i pomno biranu vinsku selekciju.


Restoran koji je nedavno prošao kroz redizajn, za proslavu desetog rođendana okupio je probrano društvo ljubitelja dobre hrane, umjetnosti i vina. Kroz večer koja je započela delikatnim aperitivima, gosti su mogli uživati u pažljivo osmišljenom fly servisu koji je predstavio esenciju Makarunove kuhinje – od vegetarijanskog tartara od cikle do virtuozno osmišljenog tartara od škampa s kiselom jabukom.

Centralno mjesto u meniju, očekivano, zauzeli su njihovi čuveni makaruni – ručno rađena tjestenina prema recepturi staroj četiri stoljeća.”Naši makaruni nisu samo jelo, oni su priča o tradiciji, ljubavi i poštivanju izvora hrane” objašnjavaju iz Makaruna. Naime, njihove makarune svakodnevno ručno izrađuju majka jednog od vlasnika koja je ujedno i čuvarica recepta – Tanja Farac te iskusne kuharice Dijana Bilobrk i Joka Barić.

Tijekom proslave, gosti su uživali u vrhunskim vinima, delicijama i iskustvima koji su omogućeni zahvaljujući podršci brojnih partnera, uključujući Centaurus, Manija o ribe, Udrugu Sunce, Papirus grupu, Visa, Foru, Don Julio, Ba-Com, Edico i Ribarnice Brač.

Posebnost proslave bila je izložba radova akademskog kipara Matka Mijića, postavljena na impresivnoj krovnoj terasi. Na krovnoj terasi doživljaj je upotpunio odličan nastup Katice Marinović.

Uz djela suvremene hrvatske umjetnosti, gosti su mogli kušati vrhunska vina renomiranih vinara poput Tončija Marijana, Colnaga, Korta Katarine, Ante Sladića, Volarevića i Griffina koja su bila pomno uparena sa svakim slijedom večere. Makarun je tako predstavio i novu vinsku kartu. Nova vinska karta Makaruna impresivna je kolekcija od 155 isključivo hrvatskih etiketa, od kojih čak 85% dolazi iz Dalmacije.
“Naša Zero Waste filozofija nije trend, već način života,” ističu iz Makaruna. Makarun je poznat po svom zelenom degustacijskom meniju koji koristi namirnice iz vlastitog vrta pod Marjanom. Ista stvar je i sa svježom ribom. “Kada ujutro stigne svježa riba, znamo točno kako ćemo iskoristiti svaki njezin dio. To nije samo održivost, to je poštivanje izvora hrane.”



Restoran Makarun u drugo desetljeće ulazi s nekoliko uzbudljivih noviteta: kulinarske radionice i intimni Chef’s Table na krovnoj terasi samo su neki od načina na koje gostima omogućuju jedinstveno gastronomsko iskustvo. “Želimo da naši gosti ne budu samo konzumenti, već aktivni sudionici u gastronomskom doživljaju”

Proslavi su prisustvovali brojni ugledni gosti iz javnog života, a za glazbeni doživljaj bio je zadužen Matthew B. Od omiljenog restorana u srcu Splita do gastronomske institucije koja definira suvremenu hrvatsku gastroscenu – Makarun nastavlja svoju misiju čuvanja i kreativne reinterpretacije dalmatinskog kulinarskog identiteta.
IZVOR : PRIOPĆENJE ZA JAVNOST / Foto: Matko Petrić