VINSKA RADIONICA – PROSTI FAKTORI PRIRODNIH VINA

piše: Darko Kusen

Upravo kada smo pomislili da se možemo pohvaliti širokim znanjem o vinima, posjetom intimnoj vinskoj radionici PROSTI FAKTORI PRIRODNIH VINA, u organizaciji HAIKU Communications, a koja se nedavno održala u vinoteci NESPUTANA VINA ( www.nesputanavina.hr ), specijaliziranoj za organska, biodinamička i prirodna vina kroz degustaciju 7 prirodnih vina, otkriveno je pravo malo blago.

Kroz radionicu nas je provela simpatična Nastja. Osim što je visoko educirani vinski znalac ostavlja utisak karizmatične osobe iz čije se svake riječi moglo shvatiti da se radi o osobi zaljubljenoj u vino. S obzirom da je diplomirala filozofiju tokom dvosatne radionice Nastja je potakla i kratke filozovske rasprave. Naime, naglašava činjenicu da se filozofija i vino ljube još od antičkih vremena, što nas sve može potaći da se bolje upoznamo sa vinima o kojima ona toliko mnogo zna.

Osim Nastje, dobri duh ove vinoteke je Nikolina koju je ljubav prema prirodi dovela do diplome iz Agroekologije na Agronomskom fakultetu i angažmana u Nesputanim vinima. Tokom svakog dolaska o Nesputana vina ona će se nenametljivo i gotovo neprimjetno pobrinuti da kući ponesete upravo onu pravu bocu. Siguran sam da će svaki vaš posjet samo potvrditi moje mišljenje.

Za otvaranje ovakvog prostora prije tri godine zaslužan je vlasnik i osnivač nesputanih vina – Boris. Radi se o još jednom zaljubljeniku u prirodna vina koji je poput svojevrsnog pionira u Hrvatskoj o njima ozbiljno pričao puno prije svih drugih. Nije odustajao od svoje vizije i danas može biti ponosan na vrijedan i širok izbor organskih, biodinamičkih i prirodnih vina koja se nude u ovoj vinoteci.

Prije nego što krenem u kratki opis probanih vina moram istaknuti da svi vinari koji stoje iza svih tih boca, vina proizvode jer ga vole. Svima njima je zajedničko da im cijeli proces pruža veselje te svi u jedan glas ističu da je to ono što vole raditi.

Na radionici su nam ponuđena slijedeća vina:

1.Milan Nestarec, 380 Volts 2024 / Moravska, Češka – kupaža sorti muller-thurgau, neuburger i muškat, organskog uzgoja na pjeskovitom tlu. Spontano fermentiran, uz re-fermentaciju moštom neposredno prije punjenja. Alkohol: 12 %. slano-citrusno-egzotično Aromatično je to i vibrantno pjenušavo vino, salno-citrusno-egzotičnog karaktera, koje nakon prve čaše zove svakako na još nekoliko njih.

2.Muster, Gelber Muskateller 2021 / Štajerska, Austrija – sorte žuti muškat, ovo je vino biodinamičkog uzgoja na tlu opok. Alkohol: 11,50 %. Grožđe se ručno bere, odvaja od peteljki i nježno preša. Fermentira u drvenim bačvama od 2400 litara na autohtonim kvascima te odležava oko 20 mjeseci u velikim neutralnim bačvama. Buteljira se bez bistrenja i filtracije te bez dodanog sumpora. Mineralno i aromatično vino sa notama metvice, bazge, limuna i intenzivnom aromom ličija.

3.Naboso, Spolu 2022 / Malokarpatska, Slovačka – kupaža sorti frankovka, zeleni veltlinac i rizling. Organskog je uzgoja na granitnom tlu. Alkohol: 12,50 %. Polu-karbonska fermentacija. Vino odležava jednu godinu u neutralnim drvenim bačvama. Bez dodatka sulfita. Riječ “Spolu” na slovačkom znači “zajedno”, što se odnosi na zajedničku maceraciju svih sorti grožđa i dugogodišnje sazrijevanje u drvenim bačvama, što vinu daje složenost i ravnotežu. Riječ je o laganom, sočnom vinu, s notama ribizla, trešnje te zrelih jabuka.

4.Tomac, Marany 2023 / Plešivica, Hrvatska – sorte traminac. Biodinamičkog uzgoja na tlu gline i lapora. Orange macerirano vino. Alkohol: 12,50 %. Nastao spontanom fermentacijom na autohtonim kvascima. Vino odležava u gruzijskim amforama i neutralnim drvenim bačvama. Ovo je energično, vibrantno vino koje ostavlja dojam svježine i profinjenosti.

5.    Judith Beck, Cherry Bomb 2024 / Burgenland, Austrija – sorte zwigelt. Alkohol – 11,50 %. Snažno je to i intenzivno prirodno vino. Drsko i divlje upravo poput njegovog imena. Punog okusa trešnje i začinskog bilja. Bio je pravi užitak i veselje popiti čašu ovog ohlađenog vina.

6.   G.G. Viadero, Los Guijarrales 2020, Ribera del Duero, Španjolska – sorte graciano. Crno vino odležano u drvetu. Prirodno, organsko i vegansko. Alkohol: 14,50 %. Ovo je vino koje odmah osvaja svojom dubokom nijansom trešnje te svojim zavodljivim sjajem. Prisutnost začina poput papra isprepliće se s mliječnim i balzamičnim dodirima, stvarajući intrigantan buke. Ovo vino se preporučuje zbog svoje složenosti i ravnoteže.

7.   Mario Bartulović, Vrana 2024, Pelješac, Hrvatska – sorte plavac mali. Alkohol: 14,5 %. Okus trešnje, kožice šljive, sušenog bilje i zemlje. To je vino koje govori tiho ali nosi pravu dubinu.

Znali nešto o prirodnim vinima ili ne, svakako se uputite u vinoteku Nesputana vina, na adresi ulica Jurja Žerjavića 7/2 u Zagrebu i kroz široki izbor prirodnih vina na tren proputujte Hrvatskom, Slovenijom, Srbijom, Italijom, Austrijom, Češkom, Slovačkom, Mađarskom, Njemačkom, Francuskom i Španjolskom te pri tome poslušajte kratke priče o osebujnim vinarima koji sa toliko ljubavi, znanja i strasti stvaraju ova mala remek djela.

Uz rujansku radionicu Prosti faktori prirodnih vina, ciklus se nastavlja tijekom listopada. Na rasporedu su radionice 9., 24. i 25. listopada, a teme uključuju amber vina, autohtone sorte te posebno iskustvo uparivanja vina i sireva. Cijena sudjelovanja iznosi 40 ili 50 eura, ovisno o radionici, a broj sudionika je ograničen na najviše sedam osoba. Za sudjelovanje je potrebna prethodna rezervacija putem internetske stranice ili Instagram profila vinoteke Nesputana vina.

Autorica fotografija je Nikolina Župan

You may also like