27/28.11.2025 (četvrtak/petak)
i
29/30.11.2025 (subota/nedjelja)
Festival će biti otvoren 27. 11.2025 (četvrtak) u 11 sati.
Radno vrijeme festivala za sve dane je od 11 do 18 sati.
Cijena ulaznice na dane festivala je 40€ po danu, a u pretplati 30€ po danu.
Međunarodni festival Zagreb VINOcom slavi 18 godina uspješne organizacije i promocije probranih vina i delikates hrane.
Festival Zagreb VINOcom se tradicijski održava u hotelu Esplanade, a smisao i cilj festivala povezivati i informirati posjetitelje o novostima na tržištu.

Festival je u cijelosti posvećen kulturi objeda kao nezaobilaznom dijelu gospodarstva i hrvatske turističke ponude. Budući da se priredba održava uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, ona je i dobar uvid za poslovne ljude i građane o mogućnostima u mjesecu darivanja.

Na festivalu će se prezentirati i degustirati vina, sljubljivati vino i hrana, održavati suvremeno koncipirane eno-gastro edukacije za poslovne ljude, trgovce, sommelijere, ugostitelje, ljude iz javnog života, novinare i sve druge ljubitelje i potrošače vina i hrane.

Festival će okupiti proizvođače, trgovce vezane prvenstveno uz vino, a onda i uz pršut, sir, ulja, kulen, slatke delicije i razne druge proizvode iz Europske unije ali i susjednih zemalja, dok će ostali dijelovi svijeta bit zastupljeni putem uvoznika.

Pokrovitelj Zagreb VINOcom je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je mene kao osnivača i direktora festivala Zagreb VINOcom i mojega sina Filipa kao čelnika za promidžbu nedavno vrlo lijepo primio u svom predsjedničkom uredu i zadržao na jednosatnom srdačnom razgovoru.
“Ovom prilikom se želim zahvaliti na podršci svim pokroviteljima: Predsjedniku RH, Ministarstvu turizma, Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, Hrvatskoj gospodarskoj komori i Gradu Zagrebu, te svim sponzorima i prijateljima festivala. “
IZVOR : PRIOPĆENJE ZA JAVNOST / Fotografije Facebook profil Zagreb VINOcom & Naslovna fotografija : Volodymyr Yarossvit Unsplash
POPIS RADIONICA
ESPLANADA CLUB BOARD ROOM
11.2025. (četvrtak)
11:00 -12:30 h
Moderator: Roko Bekavac
Tema: Piemonte
Opis: Magični Pijemonte. U ovom MasterClassu upoznat ćete se s najvažnijim crnim
sortama, legendarnim vinarima i njihovim inspirativnim pričama.
Cijena ulaznice: 200 €
Kontakt i rezervacije: Roko Bekavac, Mob: 0916203820
E mail : roko.bekavac@gmail.com
Maksimalno 12 osoba
- Bartolo Mascarello Dolcetto d’Alba 2024
- G.D. Vajra Kyè Freisa Langhe 2022
- Giuseppe Mascarello Dolcetto d’Alba Santo Stefano di Perno 2022
- Giuseppe Rinaldi Barbera d’Alba 2023
- Giacomo Conterno Barbera d’Alba 2021
- Luciano Sandrone Vigna Valmaggiore Nebbiolo d’Alba DOC 2022
- Cantine Nervi Conterno Gattinara 2021
- Bruno Rocca Barbaresco Rabaja 2021
- E. Pira & Figli Chiara Boschis Barolo Via Nuova 2021
- Francesco Rinaldi Barolo Brunate 2019
- Serafino Rivella Barbaresco Montestefano 2019
- Vino Iznenađenja
13:00-14:30 h
Moderatori: Tomo Jakopović i Ivo Kozarčanin
Tema: Elegantna strana plavca
Opis: Vinski vremeplov kroz vrtikalno kušanje deset plavaca vinarije Vislander. Na
otoku Visu odavno se uzgaja plavac mali od kojeg se proizvode vina koja se zbog
teroarskih specifičnosti razlikuju od plavaca na koje smo navikli . Provjerite kako
karakterna crna vina mogu biti u isto vrijeme moćna i elegantna.
Cijena: 50 eura
Kontakt i rezervacije: Tomo Jakopović 099 6538 777 ili Ivo Kozarčanin 091 640 0469
Maksimalno 12 osoba
15:00-16:30 h
Moderator: Monika Neral
Tema: Zašto je Champagne vino za svaku priliku?
Opis: zahvaljujući distributeru Evino Adria koji predstavlja svoj Champagne portfolio,
imati ćemo prilike uroniti u svijet ovog fascinantnog vina, regije i stila proizvodnje –
groweri i šampanjske kuče, vintage i non vintage, bijelo ili rosé, filozofija svakog
proizvođača, sviježina vina i ujedno njihova kompleksnost, te način posluživanja.
Još jednom ćemo dokazati da je Champagne piće u kojemu se može uvijek uživati
jer kao što je Coco Chanel znala reći: “I only drink Champagne on two occasions –
when I’m in love and when I’m not”.
Cijena: 50€
Kontakt i rezervacije: Monika Neral, Mob: 0976538202,
E-mail: neralmonika@gmail.com
Maksimalno 12 osoba
• R. Pouillon grande vallée
• R. Puoillon rosé
• Serge Mathieu blanc de noirs
• Serge Mathieu rosé
• Gosset blanc de blancs
• Gosset Celebris vintage 2012
17:00-18:30 h
Moderator: Monika Neral
Tema: Sve ekspresije Vranca vinarije Tikveš
Opis: Vranec ili Vranac je jedna od najznačajnijih crnih sorti naših područja. Daje
snažna i kompleksna vina, te ovim putem ćemo ju razmotriti ne samo u obliku
monisortnog vina nego i u kupažama gdje je prestižna makedonska vinarija Tikveš,
na čelu sa glavnim enologom Marko Stojakovićem, stvorila iznimnu ravnotežu u
čaši.
Cijena: 35€
Kontakt i rezervacije: Monika Neral , Mob: 0976538202,
E-mail: neralmonika@gmail.com
Maksimalno 12 osoba
• Vranec Luda Mara 2022
• Babuna red 2022
• Barovo crveno 2021
• Bela Voda crveno 2021
• vino iznenađenja
28.11.2024. (petak)
11:00-12:30
Moderator: Daniel Čečavac, DipWSET, WA
Tema: Yves Cuilleron: Vinski virtuoz Sjeverne Rhone
Opis: Putovanje Sjevernom Rhonom i njezinim veličanstvenim apelacijama
u 10 vina ikonografskog vinskog virtuoza Yves Cuillerona. Nakon preuzimanja
obiteljskih vinograda 1987 godine, Yves gradi carstvo vinograda koji se danas
prostiru na impresivnih 100 hektara i sedam apelacija. S obzirom na to da se većina
njegovih vinograda nalazi na poznatim granitnim terasama, Yves svoje vinograde
obrađuje organski i ručno, takozvanim “haute couture” pristupom uz rigoroznu
redukciju
prinosa. Poznat je po buteljiranju malih serija mnoštva mikro lokacija, a časopis
Wine
Spectator prozvao ga je liderom nove generacije Condrieu vinara. Sjeverna Rhona
nudi
najkompleksnija i najdugovječnija izdanja Syraha i Viogneira, a Côte-Rôtie i Condrieu
upravo su apelacije koje to i potvrđuju. Cijena ulaznice: 100 €
Kontakt i rezervacije: Daniel Čečavac, +385 91 577 0053, info@wineclubcroatia.com
Maksimalno 12 osoba.
Vina:
- IGP Collines Rhodaniennes, Marsanne 2024
- Saint-Péray, Les Potiers 2024
- Saint-Joseph, Lyséras 2024
- Condrieu, La Petite Côte 2024
- IGP Collines Rhodaniennes, Syrah 2024
- Crozes-Hermitage Labaya 2023
- Saint-Joseph, Cavanos 2023
- Cornas, Le Village 2023
- IGP Collines Rhodaniennes, Ripa Sinistra 2023
- Côte-Rôtie, Madinière
13:00-14:30 h
Moderator: sommelier Darko Lugarić
Tema: Cantina Terlano Alto Adige
Opis: Jedna od najcjenjenijih vinarija u Alto Adigeu, predstavlja neka od svojih
najprepoznatijih vina na ovogodišnjem VinoComu. Pridružite se malom broju osoba
na radionici od svega 12 mjesta. Cijena ulaznice: 48 €
Kontakt i rezervacije: Darko Lugarić , mob 0915227778 , lugaric.darko@gmail.com
- Pinot bianco 2023
- Pinot bianco Vorberg Reserva 2017
- Sauvignon winkl 2023
- Terlaner cuvee classico 2022
- Gewurztraminer 2021
- Chardonnay Kreuth 2021
- Pinot noir 2023
- Pinot noir Monticol 2020
15:00-16,30 h
Moderator: Matija Jagodin, Taste of Adriatic
Tema: Templarska vina
Opis: Udruga za gastronomsku kulturu i baštinu „Taste of Adriatic“ pokrenula je
jedinstveni projekt – Templarsko vino. Ideja je oživjeti templarsku baštinu na
hrvatskom tlu i povezati je s našom vinskom tradicijom. Radi se o projektu koji spaja
povijest, vjeru i vezanost za zemlju, ljude i kraj, koji odražava tradiciju, čestitost,
vrhunsku kvalitetu i originalan proizvod, vezan za povijesno prisustvo vitezova
templara, te redovnika benediktinaca i cistercita na području Istre i Kvarnera, kao i
cijele Hrvatske. Hrvatska je zemlja bremenita templarskom ostavštinom u primorsko-
dalmatinskom i kontinentalno-slavonskom kraju, gdje i dalje postoje vinogradi
zasađeni na temeljima templarskog vinogorja. Templarsko vino je vino obilježeno
templarskom markicom, koja se dodjeljuje jednom godišnje vinarima s vrhunskim
vinima s područja templarske i benediktinske baštine, koji su prepoznati u društvu ne
samo kao vrsni poduzetnici nego i kao časni i plemeniti ljudi. Cijena: 30 EURA
Kontakt i rezervacije: Matija Jagodin (broj), info@tasteofadriatic.com
Maksimalno 12 osoba
Vina:
- Ivica Dobrinčić (Vrbnik, benediktinska baština otoka Krka) – Vino Kapitul
- Ivan Kadum (Buići, benediktinska baština Poreštine) – Refošk iz amfore
- Miroslav Palinkaš (Vinodolska općina, baština pavlina) – Cabernet Sauvignon
- Barrique
- Marino Rossi (Vižinada, templarski domus u Istri) – Malvazija Templara iz amfore
- Valter Valenta (Kaldir, benediktinska i templarska baština Srednje Istre) – Teran
- Dionigi
- Josip Vorić (Vižinada, templarski domus u Istri) Vino Malvazija Anima iz amfore
17:00-18,30 h
Moderator: Nenad Trifunović (Vinopija)
Tema: Jedna drugačija Korčula
Opis: Vina koja ilustriraju specifičnost Korčule. Korčula iz perspektive Vinopije
predstavljena je kroz autohtone sorte i birana vina drugačijeg karaktera s unikatnom
gastronomskom ulogom. Ova radionica vodi vas na put od tradicije do iznenađenja,kroz čaše koje zrcale krajolik, mirise i trenutke Korčule. Namijenjena je svima – od znatiželjnih početnika do strastvenih profesionalaca .
Cijena ulaznice: 50 €
Kontakt i rezervacije: vinopija@vinopija.com
Maksimalno 12 osoba.
- Bačić Pjer Cetinka Brut
- Pecotić-Baran Pošip Pod Korita
- Casa Boschi Grk
- Radovanović Heritage
- Krajančić Plavac Sardela
- Bire Plavac
- Zure Advocatus Diaboli
- Iznenađenje iz arhive
29.11.2024. (subota)
11:00-12:30
Moderator: Daniel Čečavac, DipWSET, WA & Roko Bekavac
Tema: Naših 8 favorita za pusti otok
Opis: Već dugi niz godina Daniel i Roko kušaju na stotine etiketa i berbi vina iz
cijelog
svijeta. Neka ponove češće od drugih, a razlog tome krije se u njihovoj energiji,
kompleksnosti i posebnosti. Njih je dakako mnogo više od ovog dolje popisa,
međutim protagonisti ovog kušanja složili su se da bi ovih osam favorita željeli imati
ako se ikada nađu na pustom otoku. Zašto? Jer ovih osam veličanstvenih vina nude
esenciju elegancije, sofisticiranosti i sreće. Francuska je zasluženo uzela polovicu
popisa, no jake snage Toscane, Santorinija, Patagonije i Cape Towna, savršeno se
isprepleću Burgundijom, Champagneom, Bordeauxom i dolinom Loire. Otkrijte
zašto baš ova vina zaslužuju toliko poštovanje Daniela i Roka.
Cijena ulaznice: 200 €
Kontakt i rezervacije: Daniel Čečavac, +385 91 577 0053, info@wineclubcroatia.com
Maksimalno 12 osoba.
Vina:
- Pierre Peters, Cuvee Speciale ‘Les Chetillons’ Blanc de Blancs Grand Cru Brut
2016, Champagne, Francuska - Bodega Chacra, Chardonnay ‘Mainque’ 2023, Rio Negro, Patagonia,
Argentina - Estate Argyros, Cuvée Monsignori 2022, Santorini, Grčka
- Domaine des Baumard, Savennières ‘Clos du Papillon’ 2019, Loire,
Francuska - Domaine Michel Magnien, Chambolle-Musigny ‘Argillieres’ 2019, Côte de
Nuits, Bourgogne, Francuska - San Polino, Brunello di Montalcino ‘Helichrysum’ 2019, Toscana, Italija
- Château Beychevelle, Millésime 1982, Saint-Julien, Bordeaux, Francuska
- Klein Constantia, Vin de Constance 2021, Cape Town, Južna Afrika
13:00-14:30 h
Moderatori: Tomo Jakopović i Ivo Kozarčanin
Tema: Tokajac – kralj vina i vino kraljeva
Opis: Austrougarski car Franjo Josip slao je engleskoj kraljici Viktoriji po 12 boca
tokajca za rođendan, jednu za svaki mjesec. Napoleon je je svake godine naručivao
između 30 i 40 bačvica tokajca od 136 litara za svoj dvor.
Tokajac su obožavali Beethoven, List, Schubert, Goethe, Schiller, Heine i Voltaire,
zavoljet ćete ga i vi.
Cijena ulaznice: 50 eura
Kontakt i rezervacije: 099 6538 777 (Tomo), 091 6400 469 (Ivo)
Maksimalno 12 osoba.
15:00 – 16:30 h
Moderator: Matija Jagodin, Taste of Adriatic
Tema: Templarska vina
Opis: Udruga za gastronomsku kulturu i baštinu „Taste of Adriatic“ pokrenula je
jedinstveni projekt – Templarsko vino. Ideja je oživjeti templarsku baštinu na
hrvatskom tlu i povezati je s našom vinskom tradicijom. Radi se o projektu koji spaja
povijest, vjeru i vezanost za zemlju, ljude i kraj, koji odražava tradiciju, čestitost,
vrhunsku kvalitetu i originalan proizvod, vezan za povijesno prisustvo vitezova
templara, te redovnika benediktinaca i cistercita na području Istre i Kvarnera, kao i
cijele Hrvatske. Hrvatska je zemlja bremenita templarskom ostavštinom u primorsko-
dalmatinskom i kontinentalno-slavonskom kraju, gdje i dalje postoje vinogradi
zasađeni na temeljima templarskog vinogorja. Templarsko vino je vino obilježeno
templarskom markicom, koja se dodjeljuje jednom godišnje vinarima s vrhunskim
vinima s područja templarske i benediktinske baštine, koji su prepoznati u društvu ne
samo kao vrsni poduzetnici nego i kao časni i plemeniti ljudi.
Cijena: 30 EURA
Kontakt i rezervacije: Matija Jagodin (broj), info@tasteofadriatic.com
Maksimalno 12 osoba
Vina:
- Ivica Dobrinčić (Vrbnik, benediktinska baština otoka Krka) – Vino Kapitul
- Ivan Kadum (Buići, benediktinska baština Poreštine) – Refošk iz amfore
- Miroslav Palinkaš (Vinodolska općina, baština pavlina) – Cabernet Sauvignon
Barrique - Marino Rossi (Vižinada, templarski domus u Istri) – Malvazija Templara iz
amfore - Valter Valenta (Kaldir, benediktinska i templarska baština Srednje Istre) –
Teran Dionigi - Josip Vorić (Vižinada, templarski domus u Istri) Vino Malvazija Anima iz
amfore
30.11.2024 (nedjelja)
11:00 – 12:30 h
Moderator: Daniel Čečavac i Josip Barundić
Tema: Vinarija Barun iz Doline Kardinala
Opis: Pregled kompletne linije pjenušavih i mirnih vina aktualnih godišta, te pokoji
primjerak boca izvađenih iz arhive obiteljske vinarije Barun.
Kroz 8 etiketa bit će ispričana priča o teroiru vinograda koji se nalaze na najvišim
obroncima krašićkog vinogorja i na koji način je obitelj Barundić postala simbol
proizvodnje pjenušavih vina.
Ulaz na poziv
Maksimalno 12 osoba.
Vina:
- Elegance extra brut 2022.
- Le rose extra brut 2022.
- Manzoni 2024.
- Chardonnay Seigneur 2021.
- 100+ brut nature 2018.
- Pinot noir Marquis 2022.
- Pinot noir Cardinal 2016.
- Amoureux 2023.
13,00 – 14:30 h
Moderator: Ivo Kozarčanin i Ivana Pranjić
Tema: Frankovka bez filtera
Opis: Na ovoj radionici frankovka priča bez uljepšavanja. Kroz različite etikete i regije
otkrivamo koliko nijansi ima jedna sorta; od svježe, voćne i pitke do ozbiljne, zrele i
moćne. Iskrena degustacija vina koja su prošla ocjenjivanje, ali sada napokon mogu
prodisati. Bez marketinga, bez protokola, samo čaše, priče i frankovke koje zaslužuju
još jedan gutljaj pažnje
Cijena ulaznice: 45€
Kontakt i rezervacije: Ivana Pranjić info@corkcroatia.hr 092/266 – 5612
Maksimalno 12 osoba.
15:00 – 16:30 h
Moderator: Nikica Katić
Tema: Zašto si macerirao škrlet, on ja taako nježan?
Opis: Na ovoj degustaciji će se moći vidjeti zašto škrletu odgovara maceracija. Kako
baš škrlet ima najviše polifenola od svih bijelih autohtonih sorti? Kako moslavačko tlo
i maceracija utječu na škrlet? Kroz vertikalno kušanje svojih maceriranih škrleta sve
će to pokušati objasniti vinar Nikica Katić iz Kleti Romić. Svi macerirani škrleti su
vinificirani bez ikakvih dodataka i filtracija, oni su čisti odraz moslavačke zemlje i
klime.
Cijena ulaznice: 30,00 €
Kontakt i rezervacije:Nikica Katić, mob:+385 98 9612268, nikica.katic@gmail.com
Maksimalno 12 osoba
Kušat će se:
Ovnek 2018.
Škrlet 190 2019.
Škrlet 298 2020.
Škrlet 179 2022. (iz bačve)
Škrlet 151 2023. (iz bačve)
Škrlet 317 2024. (iz bačve)
Ovnek 2022.
