EVOLUCIJA : Dragana & Keep On Oming

piše: Ida Pavić

Razgovarali smo s jednim od najnasmijanijih lica u zagrebačkom svijetu joge.
Uvijek vedra, spremna asistirati i pomoći ne samo u joga položajima,Dragana nam je osvojila srca svojom predanošću,znanjem, vještinama i – skromnošću.

Međutim, bez obzira na njenu nadprosječnu vedrinu i iznimnu srčanost  na svom putu joge i duhovnosti prolazila je kroz intenzivne periode izazova, većinom uslijed nedostatka vremena i financija, ali uvijek je vjerovala u svoj put  i učila kako svakim danom sve više vjerovati sebi.

Skromno je navela početak svog puta oko 2009. godine, ali duhovni izazovi su počeli puno ranije jer život nas priprema za “put” i prije nego osvijestimo poziv.

Odluka je bila učiti, putovati neistraženim kutevima naše duše i to kroz drevni pristup vidjevši poznatu učiteljicu joge Petru Carmichael na naslovnici jednog hrvatskog časopisa 2008. godine.

Posudila je knjigu u knjižnici i uhvatila se spremno u istraživanje i postizanje onog istog blaženstva koje je vidjela na Petrinom licu dok izvodi vrlo zahtjevne joga poze (asane).

Dvije godine je vježbala jogu samostalno iz te iste knjige.

2012. godine je konačno našla i mjesto na kojem će započeti ozbiljnu praksu i školu – bio je to Divya Yoga centar u Zagrebu te 2014. na istom mjestu završava obuku za joga učitelje Hatha-Vinyasa Yoge (Teacher Training RYT-200) kod Petre Carmichael i Sandre P. Pintarić. Tamo se prvi put susrela s Dharma Yogom koju je u spomenutom centru poučavala Sandra P. Pintarić.


“Nekako sam se „na prvu“ zaljubila u Dharma Yogu, liniju joge koju je utemeljio veliki učitelj i
jogi, Sri Dharma Mittra pa se i cijeli moj jogijski put nastavio u tom smjeru.” ispijajući zeleni čaj s laticama ruže s nostalgijom se prisjeća Dragana.

London – Dharma Mittra

2015. godine i osobno u Londonu upoznaje Sri Dharma Mittru na radionici .

Susret sa Sri Dharmom ju vodi još dublje u proučavanje Dharma Yoge i duhovnog znanja.
2017. godine odlazi na naprednu obuku Dharma Yoge (RYT-500), „Life of A Yogi Teacher
Training“ u Dharma Yoga Centar u New Yorku, kod samog Sri Dharma Mittre i početkom

  1. godine postaje jedna od, tada samo šest, učitelja Dharma Yoge u Hrvatskoj.

Što mi je pomoglo da se nosim sa izazovima ?

„Povjerenje u sebe, u vlastiti unutarnji glas i intuiciju; intenzivna joga praksa dala mi je sigurnost i mir; predanost. Sve one dobrobiti koje mi je joga donosila, način na koji me mijenjala bile su ujedno i svakodnevni poticaj da nastavim sa sve intenzivnijom praksom. Joga mi je u potpunosti preokrenula život, vratila mi mir i ravnotežu te potpuno unaprijedila fizičko, emocionalno i mentalno zdravlje. Upoznavala sam ponovo sebe – autentičnu sebe, iza strahova, nesigurnosti i patnje.
Izvor moje sreće nije u vanjskom, materijalnom, nego „unutra“ u nama i ta sreća je bezuvjetna, ona je naše prirodno stanje; naučila sam promatrati sebe i svijet kroz ljubav i suosjećanje.

Joga nas poučava povjerenju, da je život uvijek savršen i onakav kakav jest, sve nas vodi tome da postanemo najbolja i najsnažnija verzija sebe – sa svim saznanjima i svakodnevnom praksom, učenjem, sve je dobilo novi smisao.

Predala sam se i vjera u taj put je jačala iz dana u dan. kao i želja da podržavam ljude u takvoj transformaciji kroz jogu.”

Svaki pad te čini jačom,odlučnijom

“Kada iskusiš granice, nesigurnosti, prepreke i borbe na svom putu,tada možeš biti vodič drugima, objasniti im kvalitetno put, biti podrška i podariti ljudima valjane, ispravnesmjernice, a nakon toga – zajedno pomičete granice.

Budimo također realni, većina ljudi počinje prakticirati jogu tek kada imaju neke probleme – najprije na fizičkom nivou, i praksu započinju kroz asane (joga položaje). Asane su put do pročišćavanja tijela i uma, a tek kroz pročišćene kanale voda, ili u ovom slučaju prana (naša životna energija), počinje nesmetano teći. Na kraju, kroz asane, puno svjesnog disanja i povlačenja naše pažnje s vanjskih osjetilnih iskustava na unutarnji svijet, dolazimo, korak po korak, do srži joge.

Velika je odgovornost prenijeti ispravno uputu i dati savjet, ispravno ih voditi. Morate ih osluškivati, imati besprijekorno znanje da biste došli zajedničkim snagama do pravog rezultata.

Biti kanal za znanje joge koje mijenja živote na bolje, istoga onog koje je promijenilo moj život iz temelja – meni je najdragocjenije životno iskustvo u kojem vidim potpuni smisao. Biti mali dio promjene, davati sebe da bi inspirirao druge, stvarno je velika sreća.“

Zahvaljujemo Dragani Glivetić na inspirativnim riječima ,otvaranju svog srca te pomaganju ljudima uz pomoć svoje bogate i iscjeljujuće joga prakse i tehnika disanja.

You may also like