U prošli je četvrtak u sklopu Pink Day, 12. međunarodnog festivala ružičastih vina, u jedinstvenom prostoru Pupitres-a/Boutique vinske kulture održan masterclass o jantarnim vinima. Nakon pozdravnog govora Sanje Muzaferije (Predsjednica WOW i direktorica Pink Day festivala) karizmatični voditelj Josip Orišković (ASI international certificated sommelier) je sve sudionike proveo kroz izuzetno inspirativnu, zanimljivu, ležernu ali i vrlo stručnu priču o 8 predstavljenih nam jantarnih vina.

Kolijevka jantarnih ili amber vina, poznatih i kao narančasta vina, je Gruzija gdje su jantarna vina radili još prije 8000 godina držeći ih u glineninim amforama qvevri. Slovenski i talijanski vinari počinju ih raditi krajem 20. stoljeća inspirirani gruzijskim tehnikama, a posljednjih su godina postala i jedan od najuzbudljivijih trendova na hrvatskoj vinskoj sceni. Njihova posebnost leži u načinu proizvodnje. Naime bijelo se grožđe vinificira metodom crnih vina, što znači da se bobice maceriraju – ostaju u kontaktu s kožicom – od nekoliko dana do čak više mjeseci, prije ili tijekom fermentacije. Ova tehnika rezultira vinima tamnije jantarne/amberne boje, kompleksnih aroma (note suhog voća, cvijeća, začina, čaja, orašastih plodova, pa čak i oksidativnih nota citrusa i sušenih agruma). Najčešće se koriste sorte poput Malvazije, Traminca, Rizlinga i Sivog pinota.

Iako su jantarna vina na hrvatskom tržištu prisutna tek dvadesetak godina, njihova popularnost posljednje desetljeće snažno raste. Danas postoji više od 150 etiketa domaćih proizvođača, a vina su osvojila i brojne međunarodne nagrade i priznanja. Početni pionirski posao u Hrvatskoj odradila je vinarija Tomac s Plešivice, koja je prva uvela maceraciju i korištenje amfora u proizvodnji bijelih vina, inspirirana radom slavnog Joška Gravnera iz Italije.

Probali smo slijedeća vina:
- Katunar Estate winery, Imolata berba 2022. – sorte žlahtina, maceracije u trajanju od 7 dana fermentirano ambijentalnim kvascima i odležano u hrastovim bačvama od 1600 litara. Na WineRi proglašena je najboljim jantarnim/narančastim vinom.
- Vinarija Šember, 5th Generation berba 2023. – kupaža sorti Rajnski rizling, Chardonnay, Bijeli pinot, Žuti plavec i Crveni veltlinac, maceracije u trajanju od 7 dana na 50% masulja u amforama, fermentirano ambijentalnim kvascima.
- Vinarija Dobravac, Simfonija berba 2017. kasnija berba (kraj rujna) – sorte Malvazija istarska, maceracije u trajanju od 30 dana u inox tanku fermentacije ambijentalnim kvascima te odležanom u rabljenim francuskom hrastu (barrique 40% i tonneaux 60%).
- Vinarija Glavica, Škrlet Demeter berba 2023. – sorte Škrlet, maceracije u trajanju od 30 dana u amforama, fermentirano u amforama ambijentalnim kvascima te odležano u rabljenom tamnom hrastu. Ovo se vino odlikuje izraženim sortnim karakterom.
- Vinarija Belje, Orange berba 2023. – kupaža sorti Chardonnay, Pinot bijeli, Pinot sivi i graševina. Macerirano u trajanju od 60 dana, fermentirano na način da su cijele bobice Graševine i Pinot sivoga u moštu i Cardonnaya te odležano u kombinaciji inoxa i slavonskog hrasta.
- Vinarija Krauthaker, Kuvlakhe berba 2017. – sorte Graševina maceracije u trajanju od najmanje 90 dana, fermentirano ambijentalnim kvascima te odležano 2. Godine u amfori (750 i 320 l) ili barrique bačvama. Slojevito je to vino s retrookusom.
- Vinarija Cmrečnjak, Pušipel Xtreme berba 2021. – sorte Pušipel, maceracije 5 mjeseci. Ovo je vino elegeantno i aromatično.
- Klet Romić, Škrlet 298 berba 2021. – sorte Škrlet maceracije u trajanju od 298 dana, fermetirano ambijentalnim kvascima i odležano u starim bačvama od 400 l. Ovo vino karkaterizira impresivna kompleksnost.

Jantarna vina su danas tražena među ljubiteljima prirodnih i autentičnih vina, a sve više mladih vinara eksperimentira s različitim sortama i tehnikama. Iako su nekada bila smatrana “nepitkima” zbog mutnoće i oksidativnih nota, suvremeni hrvatski proizvođači podižu kvalitetu i jasnoću ovih vina, stvarajući proizvode koji osvajaju i domaće i svjetsko tržište.
Jantarna vina tako postaju simbol inovacije, povratka tradiciji i bogatstva hrvatske vinske scene, nudeći jedinstveno iskustvo za sve koji žele istražiti nove dimenzije okusa i mirisa.
Jantarna vina odlično prate sireve izraženih okusa, osobito zrele i tvrde kravlje sireve. Tanini i bogate arome vina naglašavaju slanost i kremoznost sireva, stvarajući skladan spoj.
Pile, patka ili guska pečena s kožom, često začinjena i aromatična, izvrsno se slaže s jantarom zbog vina zbog njegove strukturne snage i začinskih nota.
Bogata, sočna i masnija jela poput odojka ili duže pečenog carskog mesa idealni su partneri jantarnih vina jer tanini i svježina vina režu masnoću i ističu okuse mesa.
Jantarna vina izvrsno funkcioniraju uz jela s intenzivnim začinima, poput azijskih ili bliskoistočnih specijaliteta, gdje vina mogu pratiti bogatstvo i slojevitost začina.
Kompleksne arome jantarnih vina lijepo se nadopunjuju s jelima koja sadrže gljive, sušene šljive ili marelice.
Ako imate raznolika jela na stolu i želite otvoriti samo jednu bocu vina, jantarno vino često je najbolji izbor jer se dobro snalazi u raznim kombinacijama i može povezati različite okuse u obroku.
