VEUVE CLICQUOT legenda o brendu koji je stvorila žena, vizionarka i velika dama

Veuve Clicquot, jedan od najprestižnijih i najcjenjenijih šampanjaca na svijetu, ima bogatu i fascinantnu povijest koja seže u 18. stoljeće.

piše: Darko Kusen

Ova šampanjska kuća, koja je od 1986.godine dio francuskog multinacionalnog holdinga LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), svoj senzacionalni uspjeh velikim dijelom može zahvaliti vizionarskom duhu svoje osnivačice, Madame Clicquot.

Ona je rođena kao Barbara Nicole Ponsardin 1777. godine u Reimsu te se udala za François Clicquota, koji je naslijedio obiteljsku vinariju. Nakon njegove prerane smrti 1805. godine, samo sedam godina od njihovog vjenčanja, mlada udovica je u svojoj 27. godini života odlučno preuzela kontrolu nad poslom i pokazala izuzetnu hrabrost u vremenu kada su žene bile potpuno isključene iz poslovnog svijeta te su udovice bile jedine žene u francuskom društvu koje su bile slobodne i kojima je bilo dopušteno voditi vlastiti posao. Time je zauzela mjesto jedne od prvih poslovnih žena u Francuskoj.
Godine 1810., vinarija je preimenovana u Veuve Clicquot Ponsardin, što na francuskom znači “udovica Clicquot”.

Madame Clicquot – 1805. među prvim poslovnim ženama modernog vremena

Ženama, koje su kao radnice, majke i građanke ispunjavale svoju dužnost, koje su svoje namete morale plaćati kako državi tako i općini, u to su vrijeme nijekana puna građanska prava zbog predrasuda i reakcionarnih stavova. Borba za ovo prirodno pravo čovjeka u svijetu započela je puno godina kasnije. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija je bila održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila Međunarodni dan žena na prijedlog njemačke socijalistkinje Clare Zetkin. Sljedeće godine, Međunarodni dan žena obilježilo je preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Ti događaji poklopili su se s požarom u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku za čiji su veliki broj žrtava bile okrivljene slabe mjere sigurnosti na radu.
Veuve Clicquot je postao poznat diljem svijeta zahvaljujući ambiciji Madame Clicquot da proširi poslovanje na sve četiri strane svijeta. Kad je Napoleon 1815. abdicirao, a trgovačka blokada još nije bila ukinuta, Madame Cliquot se, uz golemi rizik, odlučila za veliku isporuku na rusko tržište. Kad je blokada ukinuta, njezin je šampanjac već bio na odredištu, a potražnja nezamisliva.

Ambicija Madame Clicquot

Njeni su šampanjci bili obožavani od strane ruskih pisaca kao što su Puškin, Čehov i Gogolj. Bili su toliko
cijenjeni da je car Aleksandar proglasio Veuve Clicquot službenim pićem na ruskom dvoru. Prepoznatljiva žuta etiketa Veuve Clicquot postala je simbol kvalitete i stručnosti.

Tvorci etikete tu su žutu opisali kao boju žumanjka jaja od kokoši s francuskih seoskih imanja. Godine 1877., nova žuta
etiketa je službeno registrirana, a svaki čep sadrži simbol sidra i komete, koji su dodani kao znak nade i prosperiteta.

Danas, Veuve Clicquot predstavlja jedan od najprodavanijih i najcjenjenijih šampanjaca na svijetu, tokom povijesti obožavan od strane mnogih, uključujući britansku kraljicu Viktoriju i Humphreya Bogarta.


Madame Clicquot je 1816. dizajnirala i izumila prvi table de remuage (stol za bistrenje šampanjca), koji je omogućio polaganje boca šampanjca pod određenim kutom. Ova je tehnika olakšala sakupljanje taloga u grlo boce, što je omogućilo lakše uklanjanje taloga i dobivanje kristalno čistog vina. Radilo se o potpuno revolucionarnoj tehnici jer je omogućila proizvođačima da proizvode šampanjac s minimalnim količinama taloga, što je znatno poboljšalo kvalitetu i izgled vina.

Nedugo nakon toga, ovu su inovaciju počeli koristiti i drugi proizvođači šampanjca te je postala standardna praksa u industriji šampanjca. Isto je tako 1818. godine proizvela prvi rosé d’assemblage miješajući crna vina sa šampanjcem.

Upravo je stoga suvremeni francuski biografi stavljaju u društvo s Coco Chanel, Florence Knoll, Miucciom Pradom, Estée Lauder. Za mnoge je ona bila žena heroj, prva do Ivane Orleanske. Za sve koji žele saznati puno više o ovoj jedinstvenoj ženi mogu posegnuti za knjigom Udovica Clicquot – Priča o šampanjskom carstvu i ženi koja je njime upravljala autora Tilar J.Mazzeo ili pak film Udovica Clicquot iz 2024. baziran upravo na ovoj knjizi.


Naš je tim prisustvovao izuzetnoj radionici u organizaciji VINART Biz Edition koji je prije nekoliko dana održan u Zagrebu, a koju je vodio osobno gospodin Ted Lelekas, Moët Hennessy Brand Ambassador. Tom smo prilikom prema njegovom izboru kušali 4 vrste šampanjca ove kuće:


VEUVE CLIQUOT BRUT YELLOW LABEL


Veuve Clicquot Yellow Label doista je prepoznatljivi šampanjac Kuće – balansirajući sve 4 dimenzije koje definiraju Veuve Clicquot stil: svježinu, snagu, aromatično bogatstvo i svilenkastost.
Dominacija crnog pinota daje strukturu koja je tipična za Veuve Clicquot, dok dašak Meuniera zaokružuje mješavinu. Chardonnay dodaje eleganciju i finoću bitnu za savršeno uravnoteženo vino. Kako bi se osigurala kvaliteta i kontinuitet stila Yellow Labela, mješavina se može napraviti s do 45 % rezervnih vina. Veuve Clicquot ima najveću i najraznovrsniju kolekciju rezervnih vina (400 vina, odležanih do 30 godina).


Vino karakterizira sjajna zlatno žuta boja i fina postojana pjenušavost. Yellow Label Brut cuvée otkriva aromatski profil kojim dominiraju note bijelog i žutog voća poput kruške, jabuke i breskve. Naznake citrusnog voća poput mandarine i grejpa skladno se stapaju s gurmanskim aromama brioša.


Yellow Label Brut

strukturiran je od crnog pinota, prave okosnice vina. Nudi okuse kruške, breskve i peciva pojačane daškom sušenog voća odležavanja na talogu, što mu daje pravo aromatično bogatstvo.
Crni pinot 50%; Meunier 20%; Chardonnay 30% ;Doziranje; Brut; 9 G/L

VEUVE CLIQUOT ROSÉ


Godine 1818. Madame Clicquot stvorila je prvi poznati blended rosé šampanjac, oslobađajući živost i eksplozivne voćne arome koje i danas oduševljavaju nepca ljubitelja vina. Veuve Clicquot Rosé je rezultat kupaže grožđa od 50 do 60 različitih crusa, a sastoji se od do 45% rezervnih vina. Cuvé se temelji na tradicionalnoj mješavini Yellow Label i upotpunjuje crnim vinom
Pinot Noir. Ogrtač je svjetlucav, s ružičastim odsjajima. Brut Rosé nudi bogat aromatski profil, kombinirajući crveno i crno voće (višnje, jagode, maline, borovnice), začine (bijeli papar, šafran, sladić), peciva (biskvit, kroasan), a sve to pojačano akcentima
tosta, narančine korice i medenjaka vezanog uz odležavanje na talogu.

Mješavina je strukturirana od crnog pinota, prave okosnice vina. Dodatak 12% crnog vina iz Bouzya donosi dubinu i snagu nepcu. Skladan balans svježine i strukture s aromama crvenog voća, biskvita, peciva i dugog, elegantnog završetka.
Crni pinot 50%; Meunier 20%; Chardonnay 30% Doziranje; Brut 9G/L


VEUVE CLIQUOT EXTRA BRUT EXTRA OLD 4


Veuve Clicquot predstavlja četvrto izdanje Extra Brut Extra Old. Izražavajući ultimativnu kreativnost našeg majstora podruma, Extra Brut Extra Old jedinstvena je kolekcija izrađena isključivo iz naše rezervne kolekcije vina, jedne od najvećih zabilježenih u
Champagneu.
Četvrto izdanje Extra Brut Extra Old jedinstvena je mješavina šest najprestižnijih rezervnih vina Veuve Clicquota: 1996., 2008., 2010., 2012., 2013. i 2014.

Boce šampanjca VEUVE CLIQUOT otkrivene na potopljenom brodu 2010. u Baltičkom moru – nakon 200 godina bile su netaknute


Baš kao i stvaranje parfema, esencija takvih zrelih ili, kako se zove, “začinskih” rezervnih vina unijet
će koncentraciju i dubinu u kupažu.


Vina odležavaju u bocama u Maison’s crayères najmanje tri godine prije degoržiranja, dajući im teksturu i aromatičnu kompleksnost. Ova mješavina zahtijeva nisku dozu od 3 grama šećera po litri.
Preciznost, energija i ravnoteža Veuve Clicquot Extra Brut Extra Old 4 najbolje će se cijeniti uz uravnoteženu i svježu kuhinju, od sirovog povrća do tartara i plodova mora.

UPARIVANJE HRANE


· Čistoća i svježina (sirovo povrće, profinjena kuhinja, tatari, ceviche)
· Slanost i energija (umami, kora citrusa, proizvodi iz mora)
· Finoća i preciznost (svilenkasta tekstura, delikatna kombinacija)
Crni pinot 50%; Meunier 20%; Chardonnay 30%
Doziranje: Brut 3 G/L


VEUVE CLIQUOT RICH


Maison Veuve Clicquot predstavlja RICH, šampanjac koji se lako pije, idealan za svaku priliku, svako godišnje doba. Napravljen za posluživanje na ledu ili vrlo ohlađen, ne postoji lakši način za uživanje u šampanjcu pod suncem.
Novi RICH cuvée Veuve Clicquot oslanja se na više od 250 godina iskustva u proizvodnji vina kako bi ponudio potpuno moderan način uživanja u šampanjcu. Delikatan, voćni i blistav, RICH slavi ljeto i donosi dašak Francuske rivijere u svakoj prilici, bilo gdje u svijetu. Već više od 250 godina Maison Veuve Clicquot uzdiže blendanje do vrhunske umjetnosti.

Danas, najnoviji cuvée, RICH, nudi idealnu kombinaciju voćnih, gurmanskih okusa, s egzotičnim ananasom i mangom osvijetljenim kruškom i hladnim notama limunske trave i verbene.

Crni pinot 50%; Meunier 30%; Chardonnay 20%
Doziranje: slatko 55 G/L
*Ako se konzumira sa ledom tada je važno znati da se upotrebljava samo voda visoke kvalitete i
samo velike kocke leda.

“SAVJETI”


Kako otvoriti i poslužiti bocu šampanjca Veuve Clicquot?
Prvo uklonite foliju kako biste otkrili žičanu njušku. Okrenite ga šest puta. Držite bocu pod kutom od 45 stupnjeva i okrećite bazu dok ne čujete “pschitt”. Nježno ulijte mirnom rukom, puneći čašu do pola.


Kako odabrati pravu čašu za šampanjac?


Odabir čaše nije samo izgled; njegov oblik, veličina i debljina otkrivaju različite strane osobnosti vašeg šampanjca! Preferirane opcije su čaša za bijelo vino i čaša za tulipan. Držite čašu za dršku kako bi se mjehurići ohladili.
Koliko se čaša šampanjca može poslužiti iz jedne boce? Jedna boca služi za 6 do 8 čaša, ovisno o točenju. Bilo da preferirate teško, lagano ili savršeno izlijevanje, uvijek ima dovoljno za sve.


Kako ohladiti šampanjac na savršenu temperaturu?


Ima nešto čarobno u ispijanju šampanjca na savršenoj temperaturi — 8 do 10 stupnjeva Celzijusa. Uronite bocu u do pola napunjenu posudu za led na 30 minuta ili je stavite u hladnjak na nekoliko sati. Samo savršena hladnoća može opravdati takvu eleganciju.


Kako pravilno čuvati bocu šampanjca?


Za neotvorene boce: neberba traje 3 do 4 godine, magnum ili jeroboam dodaju 2 do 3 godine, a
berba traje 15 do 20 ili više godina. Za otvorene boce: s odgovarajućim čepom ostaje živo oko 2 dana.

IZVOR FOTOGRAFIJA : službena stranica Veuve Clicquot / Miva galerija Vina

You may also like