Pink Day Festival Special Edition u mađarskom kulturnom centru Institu Liszt

piše: Danijela Kušen


Partner proteklog Pink Day Zagreb Festivala bila Mađarska, stoga je logičan nastavak bilo predstavljanje mađarske regije Veszprém – Balaton – Wine & Gastro & Cult region sa temama o kulturi, sportu, gastronomiji i najinteresantnijim turističkim mjestima.

Mađarski kulturni centar Zagreb na Europskom trgu bio je domaćin ovog druženja, a iz mađarske regije Balaton stigao je Zoltán Mészáros koji je predstavio regiju i njezinu raznoliku ponudu; mnogobrojni vinski, gastro i muzički festivali koji se tradicionalno održavaju, a program kreće već sad u lipnju.

Kušala su se i izvrsna mađarska vina;  Garamvári Prestige Brut, Jásdi
Ranolder White, Jásdi Ranolder Red, Figula rosé
.

Balaton-Bakony regija sadržava odličnu i raznoliku ponudu od kulture, sporta, gastronomije te mnoštva festivala.
Predivan krajolik i priroda, skrivene vrijednosti i kulturno blago čekaju posjetitelje na svakom koraku.

Balaton Wine & Gourmet -festivali


Ovo je područje poznato po vinu, jer površina jezera poput ogledala reflektira sunčeve zrake na vinograde i tako regiji daje značajke gotovo mediteraneske mikro-klime. Ovdje su najpoznatije sorte Olasz rizling (u nas graševina), ali i pušipel/šipon/furmint koji se nekad zvao ‘Szigeti’.


Tijekom prezentacije kušali smo odličan Garamvári Prestige Brut GARAMVARI- Kad vinski znalci razmišljaju o mađarskoj vinskoj regiji Balaton, prva pomisao su im mineralna i osvježavajuća bijela vina.
Garamvári vinarija, međutim, diči se velikim izborom pjenušavih i crvenih vina koja se uzgajaju u vinogradima koji okružuju obiteljski posjed. Vinska kuća je otvorena 1990. godine, a do danas se s vinogradima proširila zasađenima na 90 hektara u mjestima Balatonlelle i Balatonboglár. Pjenušći se lagano i nježno fermentiraju u boci na niskoj temperaturi s
kvascem tijekom dugog (24-36 mjeseci) perioda sazrijevanja u istoj boci što jamči puni razvoj tradicionalnog karaktera šampanjca.

VINARIJA JÁSDI – CSOPAK – od ove vinarije kušao se Jásdi Ranolder White i Jásdi Ranolder Red. Podrum je sagrađen u 18. stoljeću, a od 1849. je centar obiteljske vinarije biskupa Veszpréma, Jánosa Ranoldera, koji je izgradio reputaciju i slavu vina iz mjesta Csopak. Upravo ovdje, u tom slavnom podrumu na području jezera Balaton su i odabrane prve bijele sorte za njegovanje vina, i to prema najvišim standardima toga doba. U to vrijeme, vina s ovoga posjeda bila su popularna u Beču, Varšavi i Pešti. No, kao i drugdje u Europi, i ovdje je filoksera učinila svoje i od 1890. – vinogradi su gotovo uništeni. Početkom dvadesetog stoljeća, vinski trgovac Salamon Hűvös, postaje novim vlasnikom novoposađenih vinograda, a zahvaljujući njegovom vinogradaru Istvánu Bakonyiju, koji se u to doba smatrao najboljim u svom poslu, vinogradi i vina postaju sve boljima.


Zgrada u kojoj se nalaze podrum i vinarija 1998. godine su postali vlasništvo obitelji Jásdi, koja je obnovila klasicistički kompleks star preko 200 godina i 40 metara dugi podrum, koji pruža idealne uvjete za odležavanje vina, te uvela suvremeni način proizvodnje. Obnovljen i osvježen, podrum je 2000. godine, osvojio titulu „Najljepšeg vinskog podruma regije Balaton“ a od 2013. godine, ponosno nosi četiri od pet mogućih zvjezdica prestižnog vodiča Gault et Millau. 2014. osvojili su Prestige Award, a 2017. nagradu „Vinar svih vinara“ koju dodjeljuje 60 najboljih vinara Mađarske – samo jednome, onom najboljem. Otada sve do danas, 17 hektara vinograda sa 6 različitih sorti – kao i sama vinarija, kontinuirano se razvijaju a posljedično – i vina su sve kvalitetnija i bolja.

Bakony


Naravno, kušalo se i rosé vino: FIGULA ROSÉ – dolazi iz mjesta Balatonfüred (regije Balatonfelvidék) a napravljen je od sorti Kékfrankos i bordoških sorti. Sommelieri kažu da je svjež, osvježavajući s primjerenim kiselinama, i da je prava voćna „bomba“ u kojoj nalaze jagode i maline. Vino dolazi iz obiteljske vinarije Figula koja ima 30 hektara vinograda, a prije . Pokojni
Mihály Figula je 2000. proglašen „vinarom godine“. Nasadi su stari pedesetak godina a prije dvije – tri godine kupili su dodatnih sedam hektara. Pretežno se tu proizvode graševina, sivi pinot, muškat lunel, chardonnay, sauvignon blanc.
Uz vino tradicijski se u Mađarskoj konzumiraju tvrdi i polutvrdi sirevi te suhomesnati proizvodi . na prezentaciji se degustirao brend Tekeresvölgy Veszprém – koji posjeduje tradiciju obiteljske proizvodnje od 2008. godine. Od 50-tak „Magyartarka” krava koje su zaštićena mađarska vrsta, dobivaju organski proizvedeno mlijeko i vrlo karakterne, odležane polutvrde i meke sireve
koji su krunski proizvod farme i često nagrađivani na natjecanjima.

Balaton , Bakony


Proizvode i mesne prerađevine, a na svojoj farmi nude i smještaj. Veliki su pobornici i zagovaratelji konzumacije zdrave, domaće, prirodne i organski proizvedene hrane.

Posjetite Veszprém-Balaton regiju koju obilježava eno-gastro ponuda, ali i kultura i sport!
–          Veszprém : UNESCO City of Music
–          Veszprém : City of Queens
–          Bakony-Balaton regija: kultura, gastronomija, sport

Kihagyhatatlan helyek: mjesta koja morate obići.

You may also like