STING – umjetnik moderno duhovnih proporcija

piše: Danijela Kušen

Sting pravog imena Gordon Matthew Thomas Sumner, legendarno je poznat po stvaranju glazbe hipnotizirajućih melodija, ali i kao glazbenik dubokih svjetonazora i izvanrednom uspjehu u glazbenoj industriji. Od svojih početnih dana s bendom The Police do svoje solo karijere, Stingov put obilježen je umjetničkom inovacijom, dubokoumnoj društvenoj osviješćenosti i neumornoj predanosti svom zanatu.

Rođen 2. listopada 1951. godine u Wallsendu, Engleska, Stingova strast prema glazbi razvila se već u mladoj dobi. Njegovo rano izlaganje jazzu, rocku i klasičnoj glazbi postavilo je temelje za njegov eklektični stil. Bilo je to tijekom njegova angažmana kao vodećeg vokalista i basista za The Police kasnih 1970-ih i početkom 1980-ih kad je Sting postao svjetski poznat. Hitovi poput “Roxanne”, “Every Breath You Take” i “Message in a Bottle” katapultirali su bend do zvijezda, prikazujući Stingovu vještinu pisanja pjesama i prepoznatljiv glas.

Nakon što se The Police raspustio 1986. godine, Sting je započeo solo karijeru koja je dodatno pokazala njegovu glazbenu raznolikost i tekstualnu dubinu. Njegovi solo albumi, uključujući “The Dream of the Blue Turtles”, “Ten Summoner’s Tales” i “Mercury Falling”, dobili su iznimne kritičke pohvale i komercijalni uspjeh. Sa pjesmama poput “Englishman in New York”, “Fields of Gold” i “Shape of My Heart”, Sting je nastavio očaravati publiku diljem svijeta, spajajući elemente rocka, jazza, reggaea i world glazbe.

Izvan njegovih glazbenih postignuća, Stingov svjetonazor odražava se u njegovim tekstovima, koji često istražuju teme ljubavi, gubitka, duhovnosti i društvene pravde. Njegovo zalaganje za ekološki aktivizam, ljudska prava i filantropiju potvrđuje njegovu vjeru u korištenje svoje platforme za pozitivne promjene. Kroz podršku organizacijama poput Amnesty International i Rainforest Foundation Fund, Sting intenzivira svoj glas u rješavanju hitnih globalnih problema.

Stingov uspjeh se proteže izvan područja glazbe, obuhvaćajući priznanja u glumi, pisanju i humanitarnim naporima. Dobio je brojne nagrade, uključujući višestruke Grammy i Brit nagrade te Zlatni globus. Njegovo uvrštenje u Kuću slavnih rock and rolla, kako kao člana The Police tako i kao solo umjetnika, čvrsto utemeljuje njegovo trajno nasljeđe u glazbenoj industriji.

Dok Sting nastavlja stvarati glazbu koja rezonira s publikom svih generacija, njegov utjecaj kao tekstopisca, izvođača i zagovornika ostaje bez premca. Sa svojom nepokolebljivom predanošću umjetničkom integritetu, društvenoj odgovornosti i osobnom rastu, Sting ilustrira transformacijsku moć glazbe i trajni duh umjetnika posvećenog donošenju pozitivnih promjena u svijetu.

Tijekom intervjua s Bobom Geldofom 1993. godine za časopis Q, Sting ( nakon što je popio nekoliko čaša vina ) otkrio je malo previše o svom seksualnom životu sa svojom suprugom Trudie Styler : ” Tantrički seks može dovesti do viših razina svijesti. U jogi, seks je duhovni fokus energije.” ( Izvor : NYPOST )

Najavom svog novog koncerta u Areni Zagreb, koji će se održati u sklopu njegove svjetske turneje, 27. svibnja 2024. godine, Sting je još jednom opravdao status miljenika hrvatske publike. U susret zagrebačkom koncertu, stiže i potvrda izvođača koji će zagrijati publiku pred njegov nastup i otvoriti veličanstvenu glazbenu noć. Riječ je o uspješnoj pjevačici, autorici i producentici Giordani Angi koja je već osvojila srca talijanske i francuske publike, a svojim će impresivnim i raznolikim glazbenim programom dodatno začiniti nadolazeći svjetski spektakl u Areni Zagreb.

Giordanini uspjesi prepoznati su diljem Italije gdje je odrasla, kao i u Francuskoj u kojoj jednako uspješno gradi svoju glazbenu karijeru. Njezino talijansko glazbeno stvaralaštvo okrunjeno je titulom platinastog i dva zlatna albuma, a autorica je tekstova brojnih hitova talijanskih izvođača poput zvijezde Tiziana Ferra. Pozvana je da nastupa na prestižnom San Remo Song Festivalu, a provela je pet godina na najgledanijem talijanskom TV programu Amici, gdje nije samo nastupala, već je i mentorirala druge umjetnike. Njezina debitantska međunarodna ploča ‘Giordana’ nominirana je za nagradu GRAMMY, a dostupna je na 4 različita jezika: engleskom, talijanskom, francuskom i španjolskom. Prošlog ljeta Giordana je ušla na listu top 10 radijskih hitova u Francuskoj s  pjesmom „J’étais pas fait pour le bonheur“, duetom s francuskom ikonom Pascalom Obispom. Talijanska verzija ovog hita već se nalazi na ljestvici top 100 reproduciranih pjesama u Italiji, s više od 100 000 pregleda na video spotu.

Ulaznice za zagrebački koncert mogu se osigurati na svim prodajnima mjestima Eventima kao i putem online sustava www.eventim.hr. Sve ostale informacije o turneji i Fan Clubu mogu se pronaći na službenoj stranici www.sting.com

IZVOR :PRIOPĆENJE ZA JAVNOST & službene stranice https://www.sting.com/ & Dreamstime

You may also like