Talijansko neprocijenjivo naslijeđe – ESPRESSO

piše: Tony Lux

Prva asocijacija uz temu talijanske povijesti espressa većinu populacije veže uz Trst. Prvi grad u doticaju s Italijom i trezor naših sjećanja o tom dugo očekivanom shoppingu ili samo proputovanje prema nekoj od destinacija od predivne Toscane, magičnog karnevala u Veneciji ili skijanja u Trento. Neizostavna sjećanja kojima su okidač miris i okus “crnog zlata” a koji talijani izrađuju poput magije jest espresso.

Trst je grad koji u Italiji slovi kao povijesni centar proizvodnje omiljenog napitka. Omiljeni miris pržene kave se i danas širi iz pržionica i kafića od netom smljevene kave. Poput opojnog sedativa taj nas miris stvara ovisnima o doživljaju Italije s mirisom vrhunske kave i pravog iskonskog espressa.

Espresso je kroz povijest postao neizostavni ritual u Italiji koji se proširio globalno i brendovi ga kontinuirano nude kroz svoje proizvode kojim garantiraju ugođaj iz caffe bara i bistroa koji od sada možemo stvoriti i kod kuće.

Slika talijanskih kafića punih užurbanih i energičnih talijana dok na nogama rano ujutro ispijaju kratki espresso ili cappuccino popularno zvan cappuccio i čitaju novine ili u društvu gestikuliraju rukama i debatiraju o aktualnostima. Generacije 35.+ zasigurno vizualiziraju uspomene i osjećaju miris “crnog zlata” u nosnicama.

Espresso i djeluje na naš um i tijelo poput magičnog napitka međutim djelovanjem što bržeg, jednostavnijeg i povoljnijeg komercijalizma dovelo je do toga da kava nerijetko gubi svoj originalni sjaj, miris pa i okus.

Brend De’Longhi je uspio konstruirati aparat La Specialista Arte koji je apsolutni premium talijanski doživljaj uživanja u espresso kavi i otkriva tajnu:”Bit dobre je kave je kvalitetno zrno, prženje prema želji i najbitnije : mljevenje netom prije pripreme!”. U aparatu La Specialista Arte je integriran mlinac za kavu te melje kavu za svaki pojedini espresso netom prije pripreme i po tome se razlikuje od ostalih espresso uređaja za kavu koji koriste već samljevenu kavu ili patrone.

De’Longhi je razvio aparat koji spravlja kavu identičnu onoj u talijanskim kafićima : od zrna do šalice. Miris kave pripremljene aparatom La Specialista Arte još je bolji od sjećanja na shopping u Trstu

Vrhunska Tehnologija, talijanski dizajn i povijesno poznata kvaliteta je upravo temelj stvaranja ovakvog ugođaja kod kuće za brend DeLonghi i emocija popraćenih prekrasnom aromom svježe mljevene kave.

Espresso kava se od ostalih vrsta kave razlikuje po načinu pripreme, odnosno dobiva se kuhanjem pod pritiskom. Infuzijom pod pritiskom dobivate vrlo koncentriran napitak, a omogućuje vam i vrlo brzu pripremu autentične arome vrhunske kave.

https://coffeelounge.delonghi.com/en-int/

Tvrtka De’Longhi je stekla neosporno iskustvo u proizvodnji aparata za kavu vrhunske tehnologije i koristeći najbolje znanje i iskustvo Italije, naime za pripremu dobrog espressa, po talijanskoj tradiciji mljevenje kave se mora obaviti odmah ili u svakom slučaju neposredno prije ispijanja kave kako bi se izbjeglo raspršivanje njezine arome. Kipuća voda koju aparat zagrijava izlazi pod pritiskom – koncentrirane i baršunaste konzistencije. Dobivena kava nikada nije gorka ili zagorena jer su uvjeti kvalitete daleko iznad prosjeka.

Coffee roasting

Postoje tri glavne vrste kave: Robusta, Arabica i Blended, koje se miješaju kako bi se stvorio što aromatičniji okus.

Arabica kava :Nizak udio kofeina, niska kiselost i visok okus i aroma.

Ove se biljke smatraju visokokvalitetnim zrnom i daju vrlo ukusnu i aromatičnu kavu. Najbolje rastu na nadmorskim visinama iznad 3000 stopa iznad razine mora, biljke arabice zahtijevaju strože zahtjeve za uzgoj i skuplje su.

Robusta kava ima dvostruko više kofeina od Arabice i često je odgovorna za gušću kremu (pjenu boje lješnjaka) na vrhu espressa. Manje ukusna i manje aromatična od Arabice, Robusta se obično ne koristi u gurmanskom prženju kave, već kao zrno ‘punila’ za instant kave kako bi se smanjili troškovi pržionica.

Miješanje zrna kave

Blending je tehnika miješanja sorti, kombinirajući one mahune koje se međusobno nadopunjuju, sa karakteristikama koje poboljšavaju konačni proizvod i proizvode vrhunski najbolji okus.

Procesi prženja zrna kave su različiti za određene vrste :

Lagano pečenje – Lakši okus i viša razina kiselosti.
Srednje pečeno– nazvano “klasično pečenje” ovo ima slađi okus koji je nešto jači i ima gotovo savršenu mješavinu kiseline i arome.
Tamno pečenje – Prepoznatljiva jačina u kojoj možete lako osjetiti okus pečenog zrna. Kava je također dostupna u drugim posebnostima procesa pečenja, od kojih su najpopularnije francusko pečenje, talijansko pečenje i španjolsko pečenje.

De’Longhi brend je u predbožićnom periodu organizirao i odlične aktivnosti uz kupnju uređaja – na poklon dobivate gratis 2kg De’Longhi kave : https://www.delonghi.com/hr-hr

Mljevenje zrna kave

Zrna ostaju dulje svježa u usporedbi sa mljevenom kavom i svježe mljevena zrna uvijek čine najukusniji espresso. Gruboća mljevene kave ključna je za okus, miris i kvalitetu espresso kave. Finije podešavanje donijet će više okusa i arome, ali može biti i gorče.

Postavka na aparatu za grublje mljevenje će dati blaži okus napitka.

27. – 29. listopada održava se Triestespresso Expo 2022 koji pokriva sve aspekte u industriji kave.

Članak izrađen u suradnji sa De’Longhi Hrvatska.

Izvor naslovne fotografije : Unsplash

You may also like