„Andy Warhol – Ja sam niotkud“

piše: Andrea Jurcic


21.09.-29.10 2023. Umjetnička galerija u Dubrovniku


Jedan od glavnih protagonista pop arta, svestrani umjetnik koji se okušao s više ili manje uspjeha na raznim umjetničkim poljima od slikarskih inovacija koje koketiraju s grafičkim dizajnom do filma, legenda pop arta, široj publici poznata po portretima slavnih, među kojima je možda najpoznatiji onaj Marilyn Monroe.
No, kada govorimo o Andyju Warholu puno toga je ostalo skriveno u fasetama njegovog porijekla, odrastanja i bogatog umjetničkog izričaja.


Da li ste znali da je slavni Andy Warhol zapravo Andrew Warhola, rođen je 6. kolovoza 1928. u Pittsburghu u obitelji rusinskih imigranata iz sela Miková u blizini Medzilaborca u Slovačkoj?
Naime, u potrazi za boljim životom, obitelj Warhola početkom 20-tog stoljeća doselila se u Pittsburgh. Živjeli su vrlo skromno, otac je radio po cijele dane, a majka je u svoju djecu usadila poštovanje za vjeru, obitelj i tradicionalne vrijednosti. Redovito su odlazili u crkvu na grkokatolička misna slavlja, pješačeći i po deset kilometara svake nedjelje. Otac se vrlo pažljivo brinuo za obitelj, radeći danonoćno kako bi im omogućio normalan život i kvalitetno obrazovanje.
Uz dvojicu starije braće, Andy je, kao prilično boležljivo dijete, odrastao tik uz majčine skute, boraveći više doma nego u školi i crtajući po cijele dane te čitajući i listajući časopise. To je već u ranom djetinjstvu oblikovalo njegov umjetnički karakter, a otac je, uvidjevši sinov umjetnički talent, odlučio i ono malo novaca koje su imali uložiti u sinovo obrazovanje. Završivši škole i studij na Sveučilištu u Pittsburghu /Carnegie Institute of Technology/, kao vrlo mlad kreće u novi život u New Yorku gdje je tih 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća bila vrlo pogodna klima za razvoj mladih umjetnika.
Vrlo brzo zasvirao je u trendovske žice toga vremena i postao jedan od najtraženijih dizajnera tog doba, oduševljavajući urednike modnih časopisa kao što su: „Vogue“, „Seventeen“ i „Harper’s Bazaar“, a svojim pop artovskim izričajima zaintrigirao je i brojne direktore marketinga velikih i moćnih korporacija poput poduzeća Tiffany, Bonwitt Teller i dr.
Mladi Andy u to je vrijeme jednostavno rečeno postao zvijezda u umjetničkim i inim njujorškim krugovima.
Tijekom 1950-ih i 1960-ih Warholove ilustracije krase mnoge važne komercijalne projekte /ilustracije i naslovnice knjiga, omote ploča, izloge trgovina, kuverte i papire za pisma. Tijekom 1950-ih Warhol dobiva brojne nagrade umjetničke organizacije Art Directors Club-a i Američkog instituta za grafičke umjetnosti, a 1952. održava prvu samostalnu izložbu „Petnaest crteža inspiriranih djelima Trumana Capotea“ u galeriji Hugo u New Yorku.

1960. stvara prve slike „Coca-Cole“ nadahnute stripovima i oglasima tehnikom zumiranja i prenošenja na platno. Koju godinu kasnije počinje izrađivati slike pomoću grafičke tehnike sitotiska, što postaje karakteristično za njegov rad.

Nastaju slike poput „Campbell’s Soup“ i „Marilyn“
Tih godina u suradnji s Billyjem Nameom osniva svoj veliki umjetnički studio pod nazivom FACTORY, a prostorije prekriva folijom i srebrnom bojom. Factory postaje jedno od najpoznatijih okupljališta umjetničke i društvene elite – „IT place“, a Andy definitivno zauzima svoje zasluženo mjesto na tronu pop art scene.

Andy Warhol, 2020
by Anthony Hernandez

1964. izrađuje prve autoportrete na temelju fotografija te počinje razvijati svoju dugogodišnju seriju autoportreta slavnih i poznatih osoba od kojih neke možemo vidjeti i na ovogodišnjoj izložbi u Dubrovniku.
Osim sad već kultnih grafika među izlošcima se posebno izdvajaju fotografije pjesnika, dizajnera svjetla i fotografa Billyja Namea koji je od 1964. do 1970. godine radio kao arhivist u Tvornici bilježeći trenutke svojom kamerom.

Warhalov umjetnički izričaj kretao se od slikarstva do dizajna, preko glazbe i filma, no kada ga opisuju u samo jednoj rečenici navode da je Andy Warhol bio američki je umjetnik, producent, dizajner, književnik, izdavač i redatelj časopisa te značajna figura u povijesti pop art pokreta i suvremene umjetnosti općenito.
Bio je i utemeljitelj ideologije “homo universale“ te je stoga tako divno njegov pogled na svijet iznio naziv ovogodišnje izložbe u dubrovačkoj Umjetničkoj galeriji: „Ja sam niotkud“. Izložba je otvorena u četvrtak, 21. rujna., a možete je razgledati sve do 29. listopada. Ono što ovu izložbu čini posebnijom od drugih izložbi koje propituju fenomen stvaranja kralja pop- umjetnosti, kako ga se naziva u pregledima povijesti umjetnosti, sagledavanje je njegova opusa iz drugog kuta, propitujući i njegovo podrijetlo kroz prikazane artefakte obitelji.
Naime, zahvaljujući braći Andyja Warhola Johnu i Paulu te Fredu Hughesu kao predstavnicima Zaklade Andy Warhol u New Yorku i na inicijativu dr. sc. Michala Bycka, muzej u Medzilaborcu osnovan je kao transregionalni muzej-galerija i bavi se svim aspektima života i rada Andyja Warhola te čini najveću centralnu kolekciju slika i artefakata Andyja Warhola u Slovačkoj.
Upravo je taj muzej zajedno s Dubrovačko-neretvanskom županijom, a u suradnji s Umjetničkom galerijom u Dubrovniku zaslužan da od danas možemo uživati u kozmopolitskom izričaju Warholovih umjetničkih djela. I za kraj, kao uvod u posjet ovoj jedinstvenoj izložbi, nekoliko riječi iz pera voditeljice projekta i jedne od kustosica izložbe Jelene Tamindžije Donnart:

„Izložena djela iz zbirke Muzeja moderne umjetnosti Andyja Warhola obuhvaćaju odabir 85 izložaka koji uključuju različite tehnike tiska na papiru (ofsetni tisak, litografija, sitotisak na papiru te slikanje na njima poput akvarela ili slikanja polimernim
sintetičkim bojama) i koji su rezultat njegova snimanja portreta polaroidom, toliko popularnih da su postali svojevrstan statusni simbol poznatih ličnosti koje su htjele imati svoj portret izrađen u Warholovoj poznatoj Tvornici, tzv. Factory. Ovo mjesto bilo je, kako i sama riječ kaže, tvornica novog svijeta gdje se posebno poticalo eksperimentiranje na području umjetnosti, glazbe i filma, okosnicama nove progresivne kulture koja se razvijala u Americi 60-ih godina.(…) Izložba ”Andy
Warhol – Ja sam niotkud’
posjetitelju omogućuje predodžbu konteksta unutar kojeg je umjetnik stvarao i iz kojeg je proizašao, no njegova pojava i značaj na svjetskoj umjetničkoj sceni ipak upućuju na nepostojanost granica u njegovoj umjetnosti, kao što i sam specifičan naslov izložbe aludira. Sveprisutnost i opća prepoznatljivost njegovih djela jasno prikazuju snažan utjecaj koji je posebice danas prisutan u sveopćem konzumerističkom društvu gdje su sve instance popularne kulture kojima je autor bio opčinjen višestruko potencirane i toliko prisutne u našem svakodnevnom životu bez ikakve naznake posustajanja.“

izvor : Unsplash

You may also like