“Live to tell” Madonnina izvedba kao dokument vremena njezinog najboljeg teksta

piše: Danijela Kušen

LIVE TO TELL- MADONNA

A man can tell a thousand lies/ I learned my lesson well…

“Live to Tell” je pjesma američke kantautorice Madonne. Izdan je kao vodeći singl s Madonninog trećeg studijskog albuma True Blue (1986.) 26. ožujka 1986. za Sire Records. Kasnije se pojavio na kompilacijskim albumima The Immaculate Collection (1990.), Something to Remember (1995.) i Celebration (2009.). Originalno skladao Patrick Leonard za glazbu filma Fire with Fire, instrumental je pokazan Madonni, koja ga je odlučila upotrijebiti za film At Close Range tadašnjeg supruga Seana Penna. Madonna je napisala sve tekstove, skladala melodije i koproducirala s Leonardom. Glazbeni video, koji je režirao James Foley, prikazuje Madonnino prvo mijenjanje imidža, prikazuje je čistiji izgled, valovitu zlatnoplavu kosu do ramena, konzervativnu garderobu i suptilnu šminku.

Ovaj ublaženi izgled plave kose inspiriran je Marilyn Monroe, izvođačicom na koju je Madonna prije bila pod utjecajem.

Madonnina pjesma “Live to Tell” jaka je lirski i glazbeno, a njezin vokal je besprijekoran. Pjesma govori o gubitku nevinosti pripovjedačice. Možda je bila dijete, možda je to odnos koji je doživjela kad je bila prilično mlada. Ona ne ulazi u detalje. Znamo da ju je muškarac prevario i da ona tu tajnu nosi u sebi. Predviđa da će doći vrijeme kada će se moći osloboditi tog tereta. Do tada, ona mora preživjeti, dijelom, kako bi vidjela da istina izađe na vidjelo. Ona mora “živjeti da bi rekla”.

Misterij iza tajne dio je privlačnosti pjesme. Možemo zamisliti razne nezamislive stvari koje bi dijete moglo podnijeti i kakav bi teret bio držati to u sebi. Dijete koje samo želi živjeti kako bi se jednog dana ispričala njezina trauma vrlo je snažna priča. Zadivljujuća je činjenica da ovaj pripovjedač (djelomično) otkriva njihovu tajnu.

Ovo je naime Madonnin najbolji tekst. Posebno je dobar most (“Da sam pobjegao…”) – Bavi se pitanjem koje slušatelj sigurno postavlja: “Zašto nisi otišao?” Odgovor nije u potpunosti zadovoljavajući, ali time daje priznanje da i ona logički gleda na ovaj problem i nastoji ga riješiti na bilo koji način. To također sugerira da je još uvijek jako uključena u odnos koji je uzrokovao traumu. Još nije pobjegla. Iako su priča i tekst fantastični, Madonnin vokal čini ovu pjesmu sjajnom.

Pjeva pjesmu s pravom emocijom kakvu takva priča zaslužuje. Klavijature su super. U 1980-ima producenti su imali lošu naviku izluđivati ​​dodavanjem bizarnih zvukova tipkovnice. Madonna je jedna od najboljih ako ne i najbolja rock pjevačica u zadnjih 25-30 godina. Balada “Live to Tell” , tužno, ali puno nade umjetničko djelo je Madonnu definiralo do kraja života. Madonna pjeva pjesmu s tugom, odlučnošću, transcendentnošću i nadom da će stvari biti bolje u njezinom životu, ali i u našim životima. Kao i sama Madonna, Live to Tell je umjetničko djelo koje vapi “Prošla sam kroz mnogo toga u životu. Ozdravit ću i bit ću jača jer sam tužna, ali ima nade za mene!” Madonna je rekla “Ja sam svoje umjetničko djelo-je suis l’art!” Ta prekrasna poruka vjere, nade, ljubavi, odlučnosti i snage radi uživo kako bi ispričao najbolju rock baladu svih vremena. Live to Tell je prekrasna pjesma koja će živjeti zauvijek sve dok je rock & roll umjetnička forma/glazba.

Izvor : https://www.madonna.com/ & pinterest

You may also like