MELKIOR BAŠIĆ kao ČAROBNJAK IZ ŠUME

piše: Petar Katusic

Ispred Baraćevih špilja održano je druženje u sklopu projekta PRVIH20, gdje je za žene iz lokalne zajednice kuhao i jela osmišljavao Melkior Bašić

Sunčani i topao dan na Kordunu kao da je nagovijestio da se događa nešto posebno; događaj koji žene iz lokalne zajednice stavlja u prvi plani te veliča njihove doprinose lokalnoj zajednici.

Mahom sve zaposlene ili umirovljene nakon više nego punog radnog staža, žene koje su toliko samozatajne da su se pitale zaslužuju li biti dio ove priče. Žene toliko svestrane i aktivne da nerijetke rade i nekoliko poslova dok u isto vrijeme aktivno promiču tradicionalnu baštinu kroz etnografiju i rad u KUD-ovima. Žene udomiteljice koje pružaju topli dom napuštenoj djeci, ravnopravno uz svoju vlastitu, žene koje su sudjelovale u osnivanju administrativni ureda i dan danas znaju gdje koji spis stoji, ratne dobrovoljke, slikarice i obrtnice, žene koje vrijedno drže svoje OPG-ove i lokalne zajednice za djecu s poteškoćama u razvoju, žene koje su kao učiteljice i pedagogice bile brižna ruka koja je ostavila veliki trag na danas uspješne poslovne ljude, žene iz čijih vrtova svjetski poznata pića kupuju borovice… Sve to i još puno više rade sudionice druga druženja u sklopu projekta PRVIH20 održanog ispred Baraćevih špilja, a to su bile Katarina Turkalj, Sonja Leka, Mira Vukošić, Slavica Vuković, Mirjana Modrušan, Snježana Čop, Ivana Živčić, Mira Špehar, Jelena Svetić, Anka Gravovac, Nevenka Turkalj,  Mirjana Pavlinović, Mandica Prša Kučinić, Nikolina Obrovac, dok je ostalih nekoliko uzvanica bilo spriječeno doći zbog poslovnih obaveza.

Za sponzorstvo ovog događanja zaslužna je općina Rakovica.

Emocije kojima je odisalo druženje svjedočilo je o tome koliko su žene u ovome kraju vrijedne a koliko skromno to ističu. Kordun i Lika su se pokazali kao područje iznimne topline žena koje su često odrastale u surovim uvjetima društva ali netaknutoj prirodi koja je i bila odabrana kao lokacija nakon prve večere održane na Brijunima u rujnu ove godine. Snažne i jake, toliko svestrane i skromne – žene koje svojim primjerima zaslužuju zasjati kao primjer.

IZVOR : Interview Iva Leko

You may also like