Šparoge: zdrav i ukusan obrok za proljetne izlete u prirodu

piše: Linda Bing

Bez obzira berete li divlje šparoge ili ih kupujete u trgovini i na tržnici, ovo proljetno povrće bogato hranjivim tvarima i vitaminima izvrstan je izbor za zdrave i ukusne obroke. Najčešće se kombiniraju s jajima ili sirom, a gastro blogerica Ana Ivančić donosi recept s  kojim ćete šparoge moći iskoristiti na nešto drugačiji način. Šparoge u tijestu odlične su kao zalogaj između obroka ili za doručak, a dolaskom ljepšeg vremena idealno su jelo koje možete ponijeti na piknik u prirodi.

Gastro blogerica Ana Ivančić donosi recept kojim možete ovu namirnicu bogatu hranjivim tvarima i vitaminima iskoristiti na drugačiji način.

Ako već planirate sljedeći izlet, evo kako pripremiti ovo brzo, jednostavno i ukusno jelo. Sve što vam je potrebno su:

  • šparoge
  • 400 g bijelog brašna
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 240 ml mlijeka
  • kvasac (Ana koristi domaći sourdough kvasac, ali možete upotrijebiti kvasac koji i inače koristite)
  • žličica soli
  • žličica šećera
  • pršut
  • ribana mozzarella
  • žumanjak i žličica mlijeka za premaz
  • sezam za posipanje (po želji)

Prije pripreme, šparoge dobro operite i odstranite drvenasti dio stabljike. Nakon toga, možete započeti s pripremom tijesta za kiflice. Ani je u tome, kao i uvijek, pomogao kuhinjski uređaj Kenwood Titanium Chef Baker u kojem je pomiješala brašno, maslinovo ulje, mlijeko, kvasac, sol i šećer.

Kad je tijesto gotovo, stavite ga na pobrašnjenu podlogu i poklopite da odstoji 30 min. Nakon 30 min, tijesto razvaljajte i izrežite na kvadrate. Na svaki kvadrat stavite količinu pršuta po želji, naribane mozzarelle te 3-4 šparoge, krajeve tijesta preklopite tako da dobijete oblik romba. 

Premažite rombove tijesta s razmućenim žumanjkom te pospite sezamom ili nekim drugim omiljenim posipom.

Šparoge u tijestu pecite 20-25 min na 220 °C sve dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu nijansu. I to je to! Uz Kenwood kuhinjski uređaj, u kratkom vremenu dobit ćete zdravo i ukusno jelo sa šparogama.

IZVOR: PRIOPĆENJE Komunikacijski Laboratorij

You may also like