Venecija u srcu Zagreba

piše: Danijela Kušen

‘ACQUA ALTA’ ALEKSANDRE ORLIĆ

“Acqua alta” – poetičan roman spisateljice, fotografkinje, urednice i novinarke Aleksandre Orlić, s noir fotografijama koji progovara o važnim pitanjima identiteta i maskama koje nosimo predstavljen je u srijedu. 29. studenoga u zagrebačkom baru Botaničar, a promocija je okupila brojne kolege iz svijeta kulture i medija

Ako postoji grad za kojeg možemo reći da ima pravu grupu obožavatelja koji hodočaste u njega nekoliko puta godišnje, to je zasigurno Venecija, grad na vodi koji neprestano lavira u slikama i osjećajima, poigravajući se s višestrukim identitetima. Stoga ne čudi što je predstavljanje knjige s fotografijama “Acqua alta” Aleksandre Orlić, inspirirana putovanjem u Veneciju, okupilo tako velik broj uzvanika u zagrebačkom baru Botaničar. Promociju su posjetili Ivana Petković Čevra, Kristina Krepela, Lana Pavić, Danijel Pek, Juditra Franković Brdar, Milana Vuković Runjić, Maro Pitarević, Martina Sokač Saraga, Maja Šoljan, Tokica Rudan, Igor Rudan, Jana Škrgulja, Ivan Salečić, Hrvoje Prčić, Vito Padovan, Darija Alujević, Lidija Menges, Vanja Ljubić Prpić, Mladen Šarić, Ana Petričić Gojanović, Mate Rončević, Josip Joško Tešija, Nives Čavić..

No što je to u Veneciji što je čini tako neodoljivom da je već stoljećima inspiracijama umjetnicima, u kakvoj su vezi mračna strana Venecije i tajanstveni junaci Aleksandrine knjige, zašto grad na vodi pojačava naše podsvjesne želje te što nas jedan suvremen i proziran most u Veneciji može naučiti o životnim promjenama, riziku i nemogućim ljubavima, bila su samo neka od pitanja na koje su pokušali dati odgovore Milana Vuković Runjić, spisateljica i nakladnica izdavačke kuće Vuković & Runjić, Maro Pitarević, pjesnik i kreativni direktor Real grupe, autorica knjige Aleksandra Orlić te glumica Judita Franković Brdar koja je čitala ulomke iz knjige.

“Već godinama sanjam o tome da spojim svoje dvije ljubavi – onu prema pisanju i fotografiranju, a Venecija se nametnula sama od sebe kao prvi izbor. No jedna od prvih prepreka na koje možete naići pišući o Veneciji je to da biste vrlo lako mogli napisati previše zašećeren tekst koji će naprosto uljuljkati čitatelje u ugodno stanje nalik vožnji gondolom na laganim valovima. Upravo iz tog razloga pomislila sam da možda ne bi bilo loše primijeniti Hitchockovu metodu koja kaže da je stvaranje napetosti ponekad bitnije od same kulminacije. A zanimalo me je i što bi se dogodilo kada bih spojila jedan grad koji neprestano mijenja svoja lica s labilnim junacima”, izjavila je autorica.

Link za web shop 

Rezultat je roman ‘Acqua alta’ koji vješto balansira između putopisa i psihološkog romana, a noir fotografije snimljene u Veneciji, samo pojačavaju emocije, ostavljajući čitateljima dovoljno prostora za maštanje, zaključila je Milana Vuković Runjić. Roman ‘Acqua alta’ možete nabaviti putem web shopa ili u Vuković & Runjić knjižari. A ovdje možete pogledati kako je bilo na promociji u Botaničaru…

Marko Čavar, Aleksandra Golubović, Ninna Lara Vidaković, Valentina Toth i Ana Gioia Pištalo
Ninna Lara Vidaković i Aleksandra Orlić
Mate Rončević i Ana Petričić Gojanović
Hrvoje Prčić, Tonkica Rudan, Igor Rudan i Ivan Salečić
Martina Sokač Saraga
Aleksandra Orlić i Martina Družinec
Aleksandra Golubović, Aleksandra Orlić i Danijela Kušen

Fotografije: Mirko Janković

You may also like