Movember sugerira promjenu loših navika

piše: Danijela Kušen

November je postao movember – zašto i Vi ne biste mijenjali sebe i svoje navike ?

Povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv raka prostate globalno poznatog pod nazivom ”Movember” Hrvatska je pokrenula Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate i na taj način se svrstava među prve države u Europi i svijetu koje provode ovaj program.

U listopadu smo skrenuli pozornost na žensko zdravlje i jedan od posebnih problema vezano uz žene, međutim muškarci se generalno teško osvijeste i još teže odluče na promjenu pa čak i kada se generalno dogodi najgori scenarij sa zdravljem.

Muški problemi sa zdravljem

Naime, rak testisa i rak prostate najčešći su oblici raka koji se javljaju kod muškaraca, različitih dobnih skupina. Rak prostate je češći kod muškaraca starijih od 50 godina, dok je rak testisa češći kod mlađih, i to u dobi od 20 do 39 godina.

Razlog svih težih oboljenja svakako su loše životne navike, koje doduše dovode i do problema sa krvožilnim sustavom a prethode ga nedostatak daha, vrtoglavica, glavobolja, artimija i određene ozbiljnije komplikacija ukoliko se problemi ne rješavaju holistički i navrijeme.

Ključne preporuke su dovoljno sna, optimalna tjelesna masa i sanacija masnog tkiva oko struka, te općenito praćenje svojih vitalnih funkcija i znakova koje nam šalje tijelo.

Ne postoje brza rješenja, samo čvrste odluke i disciplina prilikom provođenja istih.

Tijekom Movembera radimo na povećanju svijesti kada je u pitanju muško zdravlje

Najbolji način brze pomoći dovođenja tijela u ravnotežu su umjerena tjelovježba, šetnja i zdrava prehrana kojoj apsolutno mora prethoditi detox zelenim smoothijima.


nutribullet zeleni smoothie i detox recept
Prvi korak je detox koji uključuje zelene smoothije a najučinkovitija je kombinacija limuna, mladog špinata ,izvorske vode, stabljičastog celera i krastavca.Zeleni smoothie je odličan detox ; brzo izbacuje toksine i čisti probavni sustav. Ukoliko Vam ipak nedostaje svježina voća dozvoljen je samo limun i u krajnjem slučaju zelena jabuka. Najbolji dodatak je mladi špinat ali isto tako i kovrčavi kelj; s vremenom možete nakon primarnog detoxa dodati pola banane koja će unaprijediti i teksturu i okus ili suho i kratko tostirane indijske oraščiće.

Detox zahtijeva čvrstu odluku, entuzijazam i početnu brigu te obilatu hidrataciju organizma. Kako je sve teže provesti brze mjere zdravog načina života, stavili smo naglasak na zdravu ishranu i jednostavniji i brži način povođenja istih a u tome uvelike pomaže praktičan i kvalitetan izbor blendera.

Uz dijetu potrebno je tijelu i umu osigurati dovoljno sna, grijanje tijela( posebno jetre termoforom) te izbjegavanje ugljikohidrata, šečera, kave i alkohola te namirnica životinjskog podrijetla tj sve ono što ustvari zakiseljava tijelo. Potrebne su i optimistične afirmacije čemu uvelike pomažu meditacije ili molitve ili opuštanje sa fokusom u vidu nekog autogenog treninga.

Naravno obično se pitamo kako provoditi ovako strog režim – ali on uopće ne treba biti strog nego pun odluke i želje da si pomognemo ne samo u zdravstvenom smislu nego će i naša koža, kosa i nokti izgledati bolje.

nutribullet odlikuje jednostavnost i brzina (priprema u 60 sekundi). Na uređaju ne postoji ni jedna tipka već se koristi vrlo jednostavno na način da se zavrne i utisne. Snaga motora i noževi u uređaju mogu samljeti led ali i orašaste plodove koji daju svakom smoothiju kremasti okus dok svaki obrok je brzo napravljen i ponesete ga sa sobom u istoj boci u kojoj ste ga blendali.

Sirova hrana je veliki preokret ali daje najbolje rezultate

Dijeta može na početku biti zahtjevna no međutim tu su neki od trikova koje je dobro znati:

  • jedite smoothie koji je hranjiv i nutritivno bogat te može zamijeniti jedan konkretan obrok (npr. doručak)
  • Obilna količina vode će pomoći tijelu da izbaci toksine
  • Biljni čajevi će utažiti glad i smiriti probavni sustav
  • Prakticirajte autofagiju : nemojte ništa jesti nakon 18 sati.
  • Žvačite hranu do 50 puta u usnoj šupljini te se usredotočite na obroke – nemojte raditi ništa što vam skreće fokus od hrane.
  • U hranu uključite zelene i niskokalorične smothije, razne zdrave namaze i bezglutenske krekere
  • orašasti plodovi imaju odlično djelovanje na krvožilni sustav i muškarci bi ih trebali koristiti zbog hormonalnog balansa, svejedno šaka orašastih je dovoljna za jedan dan
  • za kremasti smoothie ubacite zobene pahuljice, najbolje bezglutenske koje ste namočili preko noći ili bar sat vremena. Zob je izvrsna za muškarce jer sadrži cink koji je bitan za regenerativne procese i ravnotežu hormona kod muškaraca

Nakon detoxa od minimalno 3 dana postupno uvedite i voće tj obroke koji će Vam vratiti optimalnu razinu enzima i vitamina iz voćnih izvora ( npr papaya). Enzimi pospješuju izbacivanje toksina iz organizma i omogućuju lakše probavljanje hrane posebno sirovih zelenih smoothija te razgrađuju loše proteine u krvožilnim sustavu ( papain, bromelain i rutin te najnovije otkriće serrapeptaza sa izrazito protuupalnim svojstvima) .

Sirova hrana nije samo način prehrane to je nadopuna svakoj prehrani sa kojom želimo ozdravljenje svog organizma

za ljubitelje slatkog voćnog blendanog obroka najbolji je odabir bobičasto voće koje izvrsno djeluje na krvožilni sustav što je posebno bitno kod muškaraca obzirom na predispozicije za razna oboljenja povezana upravo sa tim problemom

Recept za “zlatno mlijeko” koje će organizmu dati snagu i osjećaj wellbeinga

Brzi recept za “zlatno mlijeko” napitak kojem se pripisuju raznovrsni benefiti za zdravlje posebno na prijelazu godišnjih doba.( bademovo mlijeko, cejlonski cimet, kurkuma ; nakon blendanja možete napitak podgrijati ili dodati led ukoliko želite osvježenje )

Za više recepata svakako posjetite i zapratite instagram profil nutribullet Hrvatska te njihovu web stranicu na kojoj možete naći odlične popuste tijekom Black Friday tjedna.

Članak izrađen u suradnji sa nutribullet Hrvatska

Izvor : PR, fotografije UNSPLASH & nutribullet Hrvatska

You may also like