Okinawa japanski soja umaci – nutritivno bogatstvo

piše: Petar Katusic

Izvorni japanski brend organske kvalitete i autentičnosti Okinawa predstavlja savršen spoj japanske tradicije i modernih potreba, u proizvodnji se ne koriste nikakvi aditivi, a nerijetko se slijedi ciklus izmjene godišnjih doba.
Naime, Japanci smatraju da ovaj krug izmjene energije u prirodi pomaže da se iz početne namirnice, djelovanjem prirodnih enzima, proizvede živa hrana najveće hranjive vrijednosti – takvu prirodnu proizvodnju u svijetu je zadržalo još samo dvoje japanskih proizvođača .Tamari i Shoyu dva su proizvoda takvih karakteristika i opravdano su zvijezde Okinawa branda, a u Hrvatskoj dostupnih samo u bio&bio trgovinama.


Ono što izdvaja brend Okinawa između ostalih, nije samo fokus na zdravlje i dugovječnost već i nepokolebljiva posvećenost japanskoj kvaliteti proizvoda. Mogu se koristiti u pripremi juha, variva, umaka, salata, povrća kuhanog na pari itd. Koristi se kao zamjena za sol i daje bogatiji i raznovrsniji okus.


Organski tamari umak premium kvalitete posjeduje umami okus za koji je zaslužna deveta generacija obitelji Deguchi iz prefekture Aichi, proizvodnog središta s bogatim kulturnim nasljeđem. Iskustvo u izradi organskog tamari umaka ova je obitelj stekla upravljajući tvrtkom još od 1829. godine.  


Fermentacija je ključ za nastanak Okinawa tamari umaka
Polagana fermentacija traje 12 mjeseci, u 100 godina starim drvenim bačvama i pod budnim okom majstora. Naime, on umak s dna bačve polagano vraća na vrh, što stvara cirkulaciju i u bačvi potiče proces uravnotežene fermentacije pa tamari razvija svoj snažan i bogat umami okus i gustu teksturu. Ovaj umak zapravo nastaje kao nusproizvod u proizvodnji miso paste,
koristeći certificiranu organsku soju, a kako bi se očuvali svi okusi, na drvene hrastove bačve se ručno stavlja teško kamenje. Ovaj korak i dan danas članovi obitelji Deguchi rade samostalno, u potpunosti poštujući i čuvajući tradicionalni način proizvodnje. U njegovoj se proizvodnji koristi manje slane vode pa se zato može upotrijebiti kao zamjena za sol u pripremanju raznih jela od žitarica i povrća, zatim juha, variva, umaka, salata, pirjanog povrća i slično, jer jelima daje bogatiji i raznolikiji okus.   


Koja je razlika između shoyu i tamari?
Shoyu je tradicionalni japanski začin slanog okusa, pripremljen od soje i pšenice. Svakodnevno se koristi u kuhanju za začinjavanje jela. Shoyu Okinawa je također proizveden u Japanu na tradicionalan način i bez kemijskih dodataka. Ta prirodna metoda dopušta fermentaciju tijekom nekoliko dugih mjeseci u prisustvu milijuna mikroorganizama i u prirodnom okolišu. Zbog raznolike upotrebe shoyu su preuzele i mnoge druge kuhinje svijeta. Uživat ćete koristeći ga u juhama i varivima, ili raznim salatama jer im pruža sjajan okus. Otkrijte i vi nutritivnu vrijednost i jedinstveno iskustvo okusa uz Okinawa proizvode,
tradicionalne japanske proizvode za zdravlje i dugovječnost. Čekaju vas samo u bio&bio trgovinama koje nude isključivo 100% organsku hranu.

Ljubav ide kroz WOK

Tajna dobrog woka je u izboru začina, kombinacije povrća, načinu rezanja ,duljini termičke obrade i WOK posuđa. Najbitniji začin je upravo soya umak koji se koristi umjesto soli i kako bi povezao okuse te dao jelu posebnu slatkoću i profinjenost.

Kuchenprofi su jedni od najboljih proizvođača WOK posuđa
Najvažnije je za sushi sashimi odabrati kvalitetnu i provjereno svježu sirovu ribu. U Japanu je najpopularnija i izuzetno cijenjena fat tuna.
Sushi od dimljenog lososa i kombinacija avokado,tuna i rakovi štapići umotani u nori alge i sushi rižu te posuti crnim i bijelim sezamom ( kratko poprženim)
Kombinacija pohanih repova kozica, avokada, zamotanog u nori alge i rižu za sushi, posluženo sa soxa umakom. I uz dodatak Wasabi paste i bio đumbira bio&bio
Uvijek je dobar izbor sushi maki – sa povrćem : krastavac, avokado ili stabljičasti celer i to obvezno začinjeno kvalitetnim soya tamari umakom.

Izvor : PR / Unsplash fotografije & Kuchenprofi

You may also like