Klimatske promjene na Grenlandu

piše: Petar Katusic

 Znanstvenu ekspediciju prati National Geographic kanal od 8. veljače u 21 sat

Alex Honnold oduvijek je sanjao o istraživanju Grenlanda i njegovih neosvojenih vrhova. Sada, zajedno sa svjetski poznatim penjačima Hazel Findlay i Mikeyjem Schaeferom, pokušava osvojiti Ingmikortilaq, neosvojenu arktičku liticu, koja se uzdiže iz smrznute divljine.

„Arktički uspon s Alexom Honnoldom“ je trodijelna znanstvena ekspedicija koju možemo pratiti na National Geographic kanalu od četvrtka, 8. veljače u 21 sat. Alex kreće na epsku potragu za neosvojenim stijenama u jednom od najudaljenijih kutaka Grenlanda, zemlje na prvoj crti klimatske krize. Ova ekspedicija za dugogodišnjeg aktivista Honnolda nije samo o penjanju. To je prilika da iz prve ruke svjedoči utjecaju klimatskih promjena na divljinu koja je od vitalnog značaja za budućnost planeta.

Uz pomoć Dr. Heïdi Sevestre, glaciologinje koji radi s Arktičkim programom za praćenje i procjenu, grenlandskog vodiča Adama Kjeldsena i poznatog pustolova Alda Kanea, tim koristi poseban radar za mjerenje dubine i gustoće u stvarnom vremenu rijetko proučavanog dijela grenlandskih ledenjaka. Osim toga, koristili su ukupno 15 različitih istraživačkih tehnika, od kojih je neke dizajnirala NASA, poput posebnog plutajućeg uređaja koji će prikupljati podatke o temperaturi i salinitetu oceana tijekom sljedeće dvije godine.

Ovo nije samo avanturistička priča o penjanju na neosvojenu planinu, već i podsjetnik svima na ekološke izazove s kojima se suočava naš planet. U tri nastavka, gledateljima se pruža uvid u prizore grenlandske divljine koja ostavlja bez daha, ali i stavlja naglasak na potrebu da je zaštite za buduće generacije. Serija je odličan spoj avanture sa znanstvenim istraživanjem, u kojoj se ističe uloga istraživača u doprinosu ekološkim istraživanjima.

Izvor : PR

You may also like